Fälttävlan
29 oktober 2019 13:29

EM-häst avlivad efter fall

Fick somna inArchie Rocks, riden av schweiziska Felix Vogg, har avlivats efter ett fall i franska Pau. Hästen snubblade till vid sista vattenhindret och fallet var så illa att det inte fanns något att göra.

EM-häst avlivad efter fall
Fälttävlansvärlden är i sorg. Arkivbild: Marco Grovel/Istock

Archie Rocks och Felix Vogg var felfria fram till sista vattenhindret vid helgens femstjärniga tävling i franska Pau. Hästen klarade första delen utan problem och såg sedan ut att snubbla till i vattnet framför den andra delen av hindret.

I fallet skadades hästen så illa i bogen att man inte såg någon annan utväg än avlivning.

– Archie Rocks drabbades av en irreparabel bogfraktur, vilket konstaterades av veterinärer på plats. Trots alla ansträngningar för att rädda honom, var vi tvungna att fatta det svåra beslutet att låta honom somna in, säger Felix Vogg i ett uttalande från tävlingsarrangören.

– Archie var en speciell häst på många sätt. Han var oöverträfflig i terrängen och en häst som gav allt till sin ryttare.

Archie Rocks hade en kort men framgångsrik karriär som galopphäst, innan han blev framgångsrik som fälttävlanshäst. Detta enligt Eventing Nation.

Felix Vogg köpte den 11-årige valacken 2018 och under deras korta tid tillsammans blev de fyrstjärnigt placerade bland topp tio i Pratoni och Strzegom, och de red även för Schweiz i sommarens EM.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden