Sport
26 februari 2017 08:30

EM i fokus för Fredrik Persson

Efter en lite ringrostig start är det finaldags i körningen för Fredrik Persson som kom till Göteborg på wildcard. Det är dock annat i brännpunkten för Fredrik - EM hägrar och planen är klar.

EM i fokus för Fredrik Persson
Fredrik Persson beskrev sig själv och spannet som lite ringrostiga. Det har han förhoppningsvis skakat av sig till dagens final. Mikael Persson/STELLA PICTURES

Fredrik Persson har EM i blick. Det är Europamästerskapen i fyrspannskörning som är årets stora mål även om han inte tvekade många sekunder när det dök upp ett erbjudande om ett wild card till Scandinavium och världscupsfinalen.

– Spannet är bra men jag har inte tävlat så mycket det senaste halvåret. En tävling i Holland och så Friends i Stockholm är vad mina hästar har gått, men de är rutinerade och allt är möjligt. Med lite flyt och med lite tur.
– Tror att dagsformen blir avgörande här i Göteborg.

Det är rutinerade herrar han har med sig, Luma de Lux, Thunderbird, Arctic Horn, Twister och Corfy har gjort det mesta, sett det mesta och haft många goda placeringar genom åren.
Till EM skolar han nu ett nytt gäng som på sikt kan ta över. En skolning som tar sin tid och som fått Fredrik att avstå från att kämpa om en ordinarie plats i världscupen.
– Världscupen den här gången har inte varit mitt yttersta mål, menar Fredrik.
– Mina nya hästar matchas mot mästerskapet på hemmaplan.

Ramen för fyrspannens EM testades förra året under SM. Det vill säga att dressyr och precision körs på Heden nära Scandinavium medan maraton körs i Slottsskogen. Spannen kör igenom centrala Göteborg innan man attackerar hindren i Slottsskogen.
Fredrik var med på förra årets SM, efter en vurpa i ett av hindren hade han en del synpunkter på upplägget. Han var också med på en visning av bansträckning och hinderområde under Scandinaviumveckan.
– SM var ju verkligen en testkörning för EM. Nu har arrangörerna visat var man ska bygga nya hinder, att det ska finnas bra underlag och det känns väldigt bra. Kul också att köra igenom stan.

Vi pratar inte medaljer. Men Fredrik är nöjd med EM-upplägget så här lång.
– Vi har en ny tränare, Mischa Freund, vi har haft flera gemensamma träningar, vi ska ha ett speciellt träningsläger för Mischa i Minden i Tyskland i vår och han ska också vara med när vi tävlar.
– Mischa har ju vunnit allt, han är oerhört framgångsrik och rutinerad, han kör med tysk ordning och reda och allt fungerar bra.
– Och så har han tävlat färdigt. Det går inte att ha en tränare som själv tävlar.

Fredrik känner sig nöjd med att Ridsportförbundet i samråd med kuskarna, förutom Fredrik även Axel Olin och Johan Dengg och inte minst lagledare Gerhard Winroth godkänt den här satsningen. Det kan bli hur bra som helst.
Privat har han också ändrat sin uppläggning.
– Jag kom fram till att antingen fortsätter jag att ha körningen som hobby eller också ska jag satsa ordentligt. På mig själv och på mina hästar och familjens verksamhet.

Idag har han efter 18 år som lärare på Bollerup och Flyinge slutat med lärarjobbet, börjat arbeta med hästförsäkringar och slutfört en avancerad utbildning i hovslageri.
Men det är internationell fyrspannskörning som är huvudverksamheten i Team Persson.
Fredrik Persson har bestämt sig. Nu ska han ta steget upp i den absoluta toppen.


Det är inte lönt att prata om ett liv efter EM. Fredrik har redan gått in i bubblan, planen är klar. Det är träningsläger, tävlingsstarter i Horst, Windsor, Valkenswaard, Riesenbeck och Aachen. Efter EM lägger han upp en ny plan.

Och warm up-klassen på lördagen i Göteborg – hur gick det egentligen?
Två bollar ner och en femteplats. Bra tid i den trånga banan med tre maratonhinder plus konpar.
– Ringrostig, konstaterade Fredrik efteråt.

Idag väntar finalen för en kusk som har bestämt sig. Allt kan bara bli bättre.

Foto: Mip Media

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden