Dressyr
11 december 2018 12:40
Ridsportplus

Emelie Brolin siktar högt med friesern Floris van Wyshorne

Mot Grand PrixEmelie Brolin har tagit på sig ett nytt, spännande projekt. Sedan en vecka tillbaka har hon friesern Floris van Wysorne i träning, med sikte på att ta honom upp i klasserna "Det är spännande att prova på något nytt" säger Emelie, som inte ser några hinder i kapaciteten hos Floris.

Emelie Brolin siktar högt med friesern Floris van Wyshorne
Emelie Brolin har tagit emot frieservalacken Floris van Wyshorne, och siktar nu på att ta sig så långt som möjligt på dressyrbanorna med honom. Foto: Jenna Vainionpää/Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

”Vi säger välkommen till Floris van Wyshorne. Denna frieser kommer att vara i mitt stall för träning och tävling” – dressyrryttaren Emelie Brolin fick nog många att hajja till när hon lade upp en bild på en sagolik svart häst men lång böljande man i sitt flöde på Instagram.
– Det är kul, jag tänkte att det nog skulle påverka mitt flöde på sociala medier, berättar Emelie entusiastiskt för Ridsport.

Floris van Wyshorne (f-09 e Hugo-Gerlof, uppf M. Geuzinge) är en frieservalack född i Nederländerna. Han importerades till Sverige för två och ett halvt år sedan, och har sedan dess visats upp vid en lång rad tillställningar i landet. Bland annat har han varit et stående inslag vid Elitlopppet under flera år, och han deltog förra året vid Sweden International Horse Show i Friends arena. Emelie berättar att när Floris i somras visades vid frieserpremiering på Strömsholm belönades han med 1 premie och tilldelades titeln Ster.

181210_frieserhingsttillemeliebrolin_jenna
Floris van Wyshorne har meriter på tävlingsbanan upp till Msv C. Nu siktar teamet runt honom mot högre klasser. Foto: Jenna Vainionpää

På tävlingssidan har Floris van Wyshorne placeringar i dressyr upp till Msv C. Nu är tanken att han ska utbildas och tävlas högre upp i klasserna.
– Tanken är att vi ska gå så långt det går, och det vore roligt med en frieser som kan gå Grand Prix, säger Emelie.
Ridsport har tidigare skrivit om den svenskägda frieserhingsten Elias 494 som går Grand Prix i Nederländerna (läs om Elias här), och Emelie berättar att hon sett den hingsten live och inspirerats av det ekipagets bedrifter.

Har en bra galopp

Nu har Floris bara varit hos Emelie i ungefär en vecka och de håller fortfarande på att lära känna varandra, så Emelie är försiktig i sina uttalanden när det gäller hur långt hon tror att Floris kan gå.
– Först och främst ska han utbildas och vi ska göra några Msv C för att kvala till Msv B, men jag tycker att det är spännande att prova på något nytt.
– Floris har en bra galopp vilket är bra för det är den som brukar vara det svåraste för en frieser. Han har också en bra bjudning och jag är imponerad av att han är så lätt i kontakten. Det här är något helt annat än vad jag är van med att rida.
– Det är mycket som ska klaffa för att han ska kunna gå hela vägen, men varje häst som jag sätter mig på har jag utbildat så långt jag har kunnat. Nu har jag inte sett så mycket med Foris ännu, men jag har inte sett något hinder för att han ska kunna ta sig hela vägen i alla fall.

181211_frieser
Den långa manen på Floris van Wyshorne måste flätas om varje dag. Foto: Jenna Vainionpää

Den långa svallande manen är också något helt nytt för Emelie. Manen är två meter lång och måste flätas om varje dag, han har till och med en egen manpåse. Emelie berättar att Floris ägare Isabelle Espenberg kommer varje dag och sköter om Floris hårsvall, det skulle hon inte hinna med själv.
– Jag får också vänja mig vid all pälsglans på tyglarna, avslutar Emelie glatt.

Här kan du se ett klipp med Emelie och Foris i galopp:

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Some canter with @friesian_floris 🤩😍 #canter #dreamhorse

Ett inlägg delat av Emelie Brolin (@emeliebrolin1)

Fakta

Uppvisningar Floris van Wyshorne gjort sedan han importerades till Sverige

2015:
– Frieserdag Taffsnäs gård
– Frieserpremering Strömsholm

2016:
– Hästens dag, Öresundsbro
– Elitloppet, Solvalla förridare+invigning
– Sala Silvergruva, Silverdagarna
– Djurens helg, Solvalla
– Sala silvergruva, julmarknad

2017:
– Förridare, fransk söndag, Solvalla
– Hästens dag, Öresundsbro
– Elitloppet, Solvalla
– Sala Silvergruva, silverdagarna
– Slottshästen, Tyresö slott
– Djurens helg, Solvalla
– Sweden Internationell Horse Show, Friends
– Sala silvergruva, julmarknad

2018:
– Hästens dag, Öresundsbro
– Elitloppet, Solvalla
– Sala silvergruva, silverdagarna
– Djurens helg, Solvalla

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden