Hoppning
22 maj 2022 23:31
Ridsportplus

Emelie Edvardsson säkrade biljetten till Falsterbo

KvalsegrareDet blev junioren Emelie Edvardsson som kammade hem kvalsegern i Torstensons ungdoms-GP i Värnamo. Tillsammans med Strömmas Daquira knep hon finalbiljetten till Falsterbo. "Hon är ett sto med mycket humör och det har inte alltid varit en lätt resa." Det säger Emelie som har två fina hästar till i stallet.

Emelie Edvardsson säkrade biljetten till Falsterbo
Emelie Edvardsson och Strömmas Daquira har jobbat hårt för att bli ett team. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var sju juniorer och sju young riders som gjorde upp över 1,40- respektive 1,45-hinder i söndagens kval till Torstensons ungdoms-GP hos Värnamobygdens Ryttarförening. Samtliga juniorer gick till omhoppning tillsammans med fyra young riders. Banan var byggd av Björn Carlsson.

  Felfri och snabbast var junioren Emelie Edvardsson med Strömmas Daquira (SWB sto f-13 e Daquar CC-Acacio, uppf Strömma Naturbruksgymnasium, äg Gabriella Edvardsson). Tvåa var young ridern Linus Herzig med Greyson PH och tredjeplatsen gick till junioren Betty-Ellen JohanssonBalou Puissant. Med dagens seger kammade Emelie Edvardsson hem biljetten till finalen av Torstensons ungdoms-GP i Falsterbo i juli.

  Hur var känslan idag?
  – Efter att alla de tidigare ryttarna varit felfria visste jag när jag gick in på bannan att jag också var tvungen att vara felfri. Jag gillar att rida under press och visste att hästen var i toppform. Grundomgången kändes väldigt bra och vi laddade snabbt om för omhoppning. Väl inne på banan gav Quira 110 procent och allt gick enligt plan, berättar Emelie Edvardsson.

  Vi hoppade kvalen för att samla rutin och att vi då lyckades kvala känns overkligt.

  Direkt till Falsterbo – hur känns det?
  – Att vi ska till Falsterbo känns helt sjukt. Vi hoppade kvalen för att samla rutin och att vi då lyckades kvala känns overkligt. Det kommer bli superkul att få rida i Falsterbo.

  Det blir ju på gräs och med stort vatten, vad tänker du om det?
  – Det ser jag endast som en fördel för oss. Jag vet att Quira hoppar vatten och brukar gå bra på gräs, så det blir inga problem.

  ”Tre väldigt olika hästar”

  Strömmas Daquira köptes från Sven Ingvarsson och Måsel AB för cirka två år sedan. Stoet vart då sju år och hade tidigare ridits av Robin Ingvarsson.
  – Redan första gången jag satt på henne kände jag att det var något alldeles extra. Hon är ett sto med mycket humör och det har inte alltid varit en lätt resa. Men ju mer tiden har gått, desto närmare har vi kommit varandra och idag känner vi varandra utan och innan.

  På frågan om detta är största framgången hittills svarar Emelie Edvardsson utan att tveka:
  – Ja!

  I stallet står även Two Sides Off Lowe (SWB sto f-12 e Balou du Rouet-Voltaire, uppf Pia Blom, äg Gabriella Edvardsson), ”Tess”, som köptes från Grevlunda 2020 och tidigare tävlades av Stephanie Holmén upp till 1,40. Nyligen anslöt även Sixten DM (SWB val f-13 e Heartbeat-Feliciano, uppf Anna Brandh Mogren, äg Gabriella Edvardsson), som gått unghäst-VM med Nils Stridh-Svensson, till teamet.

  Resan med henne har varit ganska svår då jag inte riktigt var redo för uppgiften när vi köpte henne.

  – Jag har tre väldigt olika hästar där var och en kräver olika saker i ridningen. Tess är en helt fantastisk häst som ger en väldigt korrekt ridning samtidigt som hon är väldigt känslig. Tess är den hästen i stallet som är roligast att trimma då hon har så fina kvaliteter, berättar Emelie Edvardsson.
  – Resan med henne har varit ganska svår då jag inte riktigt var redo för uppgiften när vi köpte henne. Men sakta har jag lärt mig rida henne och börjar hitta knapparna. Även om det är en lång väg kvar har vi nu lärt känna varandra bättre.

  – Sixten är som vi brukar säga ”en go gubbe”. Han är pigg och glad och har alltid en fantastisk inställning. Jag ser fram emot vår resa tillsammans.

  Har fått hjälp av Robin Ingvarsson

  Emelie Edvardsson har sin bas på Kewluto i Onsala utanför Kungsbacka på västkusten. Här finns även junioren Ebba Kewenter som i år är uttagen i utvecklingsgruppen. Både Emelie Edvardsson och Ebba Kewenter tränar för Ragnar Bengtsson som kommer till anläggningen.

  – Jag har tränat för Ragnar Bengtsson sedan ponnytiden. Efter vi köpte Quira började jag träna för Robin Ingvarsson som även har hjälpt oss att rida och tävla Tess. Marita Torgersen hjälper mig med markarbete och dressyr. Utöver detta hjälper min mamma mig med träning samt ridning när det behövs.

  Vad har du för planer och mål i år?
  – Mitt mål med Quira i år var att kvala till SM och få mer rutin i 1,40-klasser, eftersom varken jag eller Quira hoppat 1,40 innan. Samtidigt som jag utvecklas med Quira vill jag få rutin och klättra i klasserna med de andra två hästarna. Nu när jag och Quira är kvalad till både SM och Falsterbo har jag en fantastisk tid framför mig och kommer bara att njuta av detta.

  Kvalet i Värnamo var det fjärde av totalt nio där segrarna går direkt till finalen i Falsterbo 9-17 juli medan övriga placerade ekipage samlar poäng. Till finalen kvalar 16 ryttare och Falsterbo Horse Show kan även dela ut två wild cards samt bjuda in fem utländska ekipage.

  Resultatlista Torstensons ungdoms-GP i Värnamo.
  Regler Torstensons Ungdoms Grand Prix.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden