Hästliv
8 maj 2014 16:36

En 30-årig överlevare

Att ett halvblod blir 30 år hör inte helt till vanligheterna. Att Cantus, som haft stora problem med kolik, fyller just det i dag, den 8 maj, kanske kan kallas för lite av ett mirakel.

En 30-årig överlevare
Halvblodsvalacken Cantus firar sina 30 år med att bjuda på tårta i stallet.

Cantus, ett halvblod e Chirac-Cosmos, föddes 1984 och har levt ett långt hästliv. Tidigare tävlade han i fälttävlan men är nu en lycklig pensionär som firar sin födelsedag i stallet utanför Ängelholm. Sedan två år tillbaka är det fysioterapeuten Ulrika Björneroth som tar hand om den nyblivna 30-åringen. Cantus har nämligen en besvärlig historia med kolikanfall var och varannan dag.

– Hästens ägare bor i England men hade hört talas om mig och frågade om jag kunde ta hand om honom. Jag fick göra lite åtgärder innan han kom hit. Vad kan vi göra för en så gammal häst som har sådana problem tänkte jag, berättar Ulrika Björneroth.

Hon gick igenom tänderna och tittade igenom fodret för att se vad som kunde orsaka problemen. De hittade en underkäkstand som blivit 1,5 cm högre än de andra tänderna i samma rad. Cantus hade ingen tand i överkäken så varje gång han tuggade fick han ont eftersom att undertanden mötte tandköttet i ovankäken. Slipning av tanden blev en av åtgärderna. En annan är maten.

– Han äter enbart vanligt hö och får en ljummen gröt morgon och kväll som han surplar i sig. Sen att han får så mycket gräs som möjligt, han får först gå ut på det goaste gräset och äta, är också viktigt för att hans mage ska hållas igång.

Från att ha haft kolik väldigt ofta var det nu ett och ett halvt år sedan som Cantus hade sitt senaste kolikanfall. Men Ulrika har märkt att sväljreflexerna blivit sämre, på grund av åldern.

– När han äter och det blir för glupskt sätter han väldigt lätt i halsen. Gröten gör jag så att han kan dricka i sig det och blandar med lite hö så att han inte kan dricka för fort. Sen vågar man aldrig gå i väg när han äter heller, för man vill ha hundra koll på hästen.

Det krävs alltså en hel del speciell behandling av en häst som är så pass gammal men Cantus går i hagen som de andra hästarna på dagarna. Att han får röra på sig är viktigt, speciellt med tanke på hur lätt han får kolik.

– Han löshoppar faktiskt 30 cm ibland, Det tycker han är vansinnigt roligt. Han har ett fantastiskt bra steg för att vara så gammal, berättar Ulrika.
 
Men självklart har åldern satt in sin rätt. Cantus börjar se och höra dåligt. När han leds fram och tillbaka till hagen behöver han någon som stöttar honom. Hans ponnykompis skänker honom trygghet, blir Cantus rädd för något kan han kolla på ponnyn. Är ponnyn lugn vet Cantus att det inte är någon fara.

Födelsedagen ska firas stort. I stallet ska det dukas med långbord och ägaren kommer hem från England för att fira sin 30-åriga häst.

– Han får gå lös i stallet medan vi äter tårta. Vi får se om vi får tag i en musikant också som kan spela och ge lite extra uppmärksamhet på plats.

Det har blivit 30 födelsedagar hitills. Hur många fler det blir kan bara tiden utvisa.

– Jag kämpar varje dag för att göra det så bra som möjligt för honom, ser till att han får röra på sig och gosar lite extra med honom. För man vill ju slå något rekord, säger Ulrika och skrattar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden