Distansritt
14 september 2018 19:51

En häst avlivad efter distansritten

Ryttar-VMUPPDATERAD. En häst som deltog i Nya Zeelands lag i onsdagens VM i distansritt innan mästerskapet avbröts har avlivats.

En häst avlivad efter distansritten
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. ArkivFoto: Roland Thunholm

– Vi har fått besked om att en häst som deltog i distansen har avlivats efter tävlingen på grund av problem med njurarna, det sa Göran Åkerström, chef för FEI:s veterinäravdelning, på en presskonferens i Tryon på fredagen.

53 av de tävlande hästarna togs till distansens klinik under tävlingen, en stor del av dem behövde dropp. Den nu avlivade hästen hade problem med njurarna redan då och kom tillbaka till kliniken dagen efter och avlivades på fredagen.

Senare under fredagen meddelade arrangören att det var angloaraben Barack Obama, en 20-årig valack som tävlades av Nya Zeelands Jenny Champion. Ekipaget avbröt under den andra loopen och hästen kördes till kliniken på tävlingsområdet och sedan vidare till hästsjukhuset i Tryon. Hästens ägare Mark Round tog beslutet att avliva valacken tillsammans med veterinärer och ryttaren.

En obduktion av hästen ska göras.

Barack Obama har tävlats internationellt sedan 2009, tillsammans med Jenny Champion sedan 2014. Han har gjort sex 160-kilometerslopp tidigare.

Läs Ridsports intervju med Göran Åkerström angående att VM i distansritt bröts.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden