Fälttävlan
2 september 2018 19:20

En lastbil kommer lastad med… VM-hästar

Ryttar-VMAlla förberedelser är gjorda, resan till USA är planerad i minsta detalj. Nu är även de svenska VM-hästarna på väg till USA och Tryon.

En lastbil kommer lastad med… VM-hästar
VM-ryttaren Anna Freskgård lastar Box Quite inför den långa resan till Tryon i USA. Foto: Roland Thunholm

Det är mycket logistik med ett landslag som är utspritt i tre länder.

Anna Freskgårds sambo William Nilson Fryer kör den dyrbara lasten med svenska VM-hästar som började hemma hos dem i Lövsund i Södermanland, fortsätter ner till Niklas Lindbäck för att plocka upp Focus Filioucos i Skåne och sedan vidare till Sara Algotsson Ostholt i tyska Warendorf för att lasta på Wega.
– Sådant nobelt uppdrag får man inte säga nej till . Det känns kul att kunna bidra med något, säger William Nilson Fryer.

Louise Svensson Jähde och Ludwig Svennerstål transporterar sina hästar till flygplatsen på annat sätt och på onsdag, den 5 september, flyger de svenska fälttävlanshästarna över Atlanten. Ingen av deras ryttare eller ordinarie skötare får vara med.

Landslagsveterinär Lisa Lidbeck kommer dock att finnas med på planet.
– Det känns lite ovant att lämna Box Quite i från sig, men hon reser i trygga händer och gott sällskap, säger Anna Freskgård som börjar sin resa till USA på torsdag med flyg från Arlanda till London och därefter till North Carolina.

På kvällen den 7 september får hon träffa sin VM-häst igen då hästarna står i en kort karantän efter att de har landat i USA.

Ridsport
Box Qutie är visserligen resvan, men att flyga till USA är något alldeles speciellt och i förberedelserna har det bland annat ingått lite extra massage. Anna Freskgård och de andra fälttävlansryttarna får inte resa tillsammans med hästarna över Atlanten. Det blir landslagsveterinär Lisa Lidbeck som gör det. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Det var inga tveksamma från Box Quites sida när det var dags för lastning. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Box Qutie och Focus Filioucus kommer att stå lösa i varsin box i lastbilen under resan ner till Tyskland. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Matsäcken för resan är välorganiserad. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
William Nilson Fryer har en lång resa framför sig, men har delat upp den i dagsetapper. Anna Freskgård reser på torsdag.

VM i fälttävlan börjar med dressyr torsdag den 13 september och fredag den 14 september, terräng på lördag och den avslutande hoppningen söndagen den 16 september.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden