Veterinärt
2 maj 13:19
Ridsportplus

”En värdefull metod för att aktivera en svag muskel”

ElektroterapiOlika elektriska apparater kan användas för att optimera läkningsprocesser vid skada och sjukdom, men de kan behöva användas flera gånger i veckan för att ge resultat. Vi talar om evidensen och effekten av elektroterapi med sjukgymnasten Pernilla Stenfelt.

”En värdefull metod för att aktivera en svag muskel”
Ström tillförs genom apparater när hästen behandlas med TENS eller NMES. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Inom veterinärvård används ibland elektroterapi, främst NMES (neuromuskulär elektrisk stimulering) och TENS (transkutan elektrisk nervstimulering). Behandlingen innebär att elektroder sätts över de punkter som ska stimuleras och ström tillförs genom speciella apparater.

En av dem som använder dessa metoder är Pernilla Stenfeldt, legitimerad sjukgymnast med vidareutbildning inom veterinärmedicin och godkänd djurhälsopersonal.

Pernillastenfeldt_lg
Pernilla Stenfeldt är legitimerad sjukgymnast med specialistkompetens i fysioterapi inom veterinärmedicin, inklusive Mastersexamen vid Liverpool University i veterinär fysioterapi. Foto: Lottapictures

Berätta mer om NMES, när används det?
– NMES kan liknas vid en träningsmetod som aktiverar en specifik muskel.
– När elektroderna sätts över motorpunkterna i muskeln uppstår en muskelkontraktion och styrkan på denna ställs in efter vilken muskel som ska aktiveras. Efter kontraktion ett visst antal sekunder får muskeln vila ett visst antal sekunder och sedan upprepas processen.
– På häst kan detta vara en värdefull metod för att aktivera en svag muskel. Om det inte går att komma åt en viss muskel genom stabiliseringsövningar, kan NMES vara till god hjälp.
– Några tillstånd där det kan användas är vid knäskador, då det ofta uppstår inhibering av vissa muskler, som behöver stimuleras. Det finns även perfiera nervskador där NMES är bra, till exempel sweeney, ett tillstånd där hästen fått en spark eller annan smäll över bogområdet, vilket skadat nerven till musklerna som går över bogbladet. I dessa fall hjälper det inte med enbart vila, då kommer hästen bara att använda de muskler som fungerar. De muskler som atrofierat (förtvinat) är oftast supraspinatus och infraspinatus och de behöver mer riktad rehab för att komma i gång. NMES adresserar rakt mot problemet.
– NMES kan även behövas när SI-ledens ligament är skadat. Detta skapar en instabilitet som kräver aktivering av omkringliggande muskulatur. Jag har haft fall där vi gjorde svansdrag samtidigt som maskinen kontraherade muskeln och det var effektivt. Hästen behandlades fyra, fem dagar i veckan på detta sätt, men det tog ändå fyra månader innan den var återställd.

Tensmaskin-3
Tensmaskin Foto: Lottapictures

Vad är då TENS?
– TENS ger muskelstimulans och muskelavslappning samt är tillfälligt smärtlindrande. Det kan användas till att öka blodcirkulationen vid muskelspasmer. Det är den lågfrekventa formen (2Hz) av TENS som används på häst.

Vem får använda dessa apparater?
– Vem som helst kan köpa NMES- och TENS-apparater, men de bör inte användas till att behandla egna eller andras hästar utan att sjukdomsorsaken först är utredd av veterinär. Det är viktigt att rätt muskel behandlas och att den bakomliggande orsaken till en spänd, svag eller atrofierad muskel utreds.
– Ofta behöver hästen behandlas regelbundet, flera dagar i veckan under en längre tid. I sådana fall får djurägaren utföra behandlingen efter att ha fått instruktioner av djurhälsopersonal. Perifera nervskador tar oftast flera månader att läka.

Finns det någon evidens för effekt på häst?
– Ja, det finns några studier gjorda på häst. På humansidan har sjukgymnaster använt båda apparaterna i åratal, åtminstone sedan 1960-talet.

Fakta

Inget nytt påfund

Tensmaskin-6
Elektroterapi Foto: Lottapictures
  • Elektroterapi är känt sedan 1878.
  • Både NMES och TENS är väl etablerade inom humanvård, vilket betyder att det finns omfattande studier kring användningsområde, effekt och eventuella biverkningar.
  • Specifikt på häst har forskare i USA och Italien bland annat visat effekt på multifidusmuskulaturen i hästens rygg (de små muskler som stabiliserar ryggen) samt på bukmuskulaturen.
  • Det kan vara bra att veta att NMES ibland omnämns som FES (functional electrical stimulation) i vetenskapliga studier.

Fakta

”Vi ersätter inte vad som helst”

Anettegraf
Anette Graf, försäkringsveterinär på Agria

Anette Graf är försäkringsveterinär på Agria och säger så här om NMES och TENS:
– Rehab är viktigt, men vi ersätter inte vad och hur som helst. Det måste finnas en rehabplan med en veterinärmedicinsk diagnos, ett syfte, en tidsplan och utvärdering av effekten av insatta åtgärder.
– Vi godkänner även rehabplaner som tagits fram av en djurfysioterapeut och att denna självständigt lägger upp riktade rehabåtgärder för hästen. I de fall veterinären i stället samarbetar med en equiterapeut eller annan yrkesgrupp som inte är godkänd djurhälsopersonal, får veterinären ta huvudansvaret för rehabplanen och bestämma vad som ska göras.

NMES och TENS klassas hos Agria som alternativa behandlingar och är därför i grunden undantagna i veterinärvårdsförsäkringen.
– Men både NMES och TENS kan ersättas under vissa förutsättningar; NMES vid behandling av en muskel vid nervskada, som sweeney (en muskelförtvining i bogen reds anm), och TENS som ett alternativ till smärtlindring. Deras användning är väl känd på humansidan, därmed inte sagt att det fungerar på samma sätt på andra djurslag. Vi skulle önska mer forskning när det gäller rehab på djur.
– Vi vill lyfta fram att rehab inte handlar om kvacksalveri, utan ska utföras av personer som använder sig av vetenskap och beprövad erfarenhet.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden