HästhälsaHyperlipemi är ett tillstånd som kan drabba hästar av flera olika anledningar. De former som hästägare oftast kommer i kontakt med är högdräktiga eller nyfölade ston samt överviktiga hästar som hårdbantas.
Energibrist kan orsaka farligt tillstånd
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Hyperlipemi innebär att spjälkningen av fett inte fungerar normalt utan det uppstår en abnorm fettansamling i blodet. Mekanismen bakom detta är komplicerad med många olika hormoner involverade. Tillståndet kan förekomma vid snabb bantning av överviktiga hästar, på högdräktiga ston samt hos nyfölade ston i samband med mjölkproduktion. Det finns även andra tillfällen då hyperlipemi kan uppstå – vid kraftig stress som svår sjukdom av olika slag eller en operation, helt enkelt sådana tillfällen då hästen äter dåligt.
– Om vi får in en överviktig ponny för en buköppning, sätter vi ofta in glukosdropp som en förebyggande behandling mot hyperlipemi, berättar klinikveterinär Anna Bohlin vid Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg.
Flera i riskzonen
Det är när kroppen har brist i energitillförseln, som hyperlipemi kan uppkomma. Det kan bland annat inträffa under högdräktighet och den inledande digivningsperioden. Då har stoet ett ökat behov av energi och det vara ont om plats i buken för så mycket foder som motsvarar det ökade energibehovet. Underskott av energi kan också uppkomma om en överviktig häst hårdbantas.
Det är i första hand sådana raser som är lättfödda och har en fallenhet för att bli tjocka som är i farozonen. Dessa hästar har en ökad benägenhet för EMS, ekvint metabolt syndrom, som är en viktig riskfaktor för hyperlipemi.
– De hästar som drabbas är sådana som är duktiga på att mobilisera fett och om de av någon orsak får för lite energi, kan det komma till en punkt då det överskrider leverns förmåga att omvandla fettet.
– Det kan bli en otrevlig rundgång av fett i blodet som överbelastar levern som då inte kan omsätta det, utan ännu mer fett kommer ut i blodet. Det blir ett sluttande plan som till sist ger leverförfettning.
Håll extra koll på hästar i flock
Det finns möjlighet att klara en drabbad häst genom ett snabbt ingripande. Första tecknet är att hästen visar dålig aptit eller slutar att äta och den får ett dämpat allmäntillstånd. Ibland blir slemhinnorna gula.
– Om en ponny eller häst av en ras som är känd som allmänt matglad, plötsligt blir ointresserade av foder är det en stark varningssignal om att något är på tok. Just på islandshästar som ofta hålls i flock, kan det vara svårt att upptäcka hur mycket foder varje individ äter, så det krävs skärpt uppmärksamhet kring detta.
Diagnosen ställs genom blodprov, då blodfetterna mäts. Vid riktigt svåra fall av sjukdomen ses tillståndet direkt som ett ljust fettlager på ytan av blodprovsröret efter centrifugering.
– Det enklaste sättet att häva hyperlipemi är att försöka locka hästen att börja äta igen och att den då får högenergifoder. Det innebär att vi på djursjukhuset ibland måste erbjuda havre till en tjock shetlandsponny, om det är det enda den vill äta!
– Om den ändå inte får någon aptit, sätter vi in glukosdropp eller något annat näringsdropp, men fortsätter att erbjuda riktigt tilltalande foder flera gånger om dagen – att på alla sätt få igång ätandet igen.
Men det finns också riktigt svåra fall, där vi som sista åtgärd tillför insulin
Glukosdroppets funktion är att avlasta systemet av rundgång med fett i blodet och om hästen kommit in i tid, kan det räcka med något dygns behandling, sedan börjar den äta igen och ämnesomsättningen kan börja fungera normalt.
– Men det finns också riktigt svåra fall, där vi som sista åtgärd tillför insulin. Problemet är att det oftast handlar om patienter med insulinresistens, som svarar sämre på insulinbehandling. Det kräver täta mätningar och korrigeringar av dosen.
– Det finns även en annan problematik om det rör sig om ett högdräktigt sto där dräktigheten ger den negativa energibalansen. I sista hand kan vi behöva göra abort som en del av behandlingen för att rädda stoet.
Så förebygger du
Förebyggande åtgärder är att se till att avelsstoet är allmänt välmående och att tänderna sköts, så att hon tuggar fodret väl samt att ha koll på hullet så att hon inte lägger på sig för mycket. Om en överviktig ponny/häst behöver bantas, ska detta aldrig göras under högdräktighet eller i början av digivningen, eftersom det kan utlösa denna sjukdom.
Rekommendationerna för all bantning är att den bör ske genom långsamt minskat energiintag, en tumregel är att hästen får tio procent lägre energi än behovet för dess kroppsvikt. Dessutom ges mineraler, vitaminer och protein i enlighet med behovet för aktuell vikt.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på