Sverige
26 april 2020 06:50

Ett steg närmare rättegång i tränarens tvist med SvRF

MiljonkravPå tisdag ska den tränare som fråntogs sin diplomering och hans advokat för första gången möta Svenska Ridsportförbundet efter att tränaren stämt förbundet och krävt flera miljoner i skadestånd. Då hålls en muntlig förberedelse i målet.

Ett steg närmare rättegång i tränarens tvist med SvRF
På tisdag blir det muntlig förberedelse i tvisten som kan kosta SvRF miljoner. Arkivbild: Istock

Det var i oktober 2019 som tränaren stämde Svenska Ridsportförbundet och krävde 2,7 miljoner i skadestånd, efter att tränaren blev av med sin diplomering 2017.

SvRF försökte få igenom att målet borde avvisas, eftersom en medlem inte har rätt att stämma sitt förbund, enligt Riksidrottsförbundets stadgar. Men den ansökan kom in för sent, och därmed rullar processen vidare.

Det som väntar nu är en muntlig förberedelse på tisdag, då parterna träffas för första gången. Svenska Ridsportförbundets båda juridiska ombud i målet, CG Leissner och Göran Starkebo, kommer att finnas på plats i Västmanlands tingsrätt där målet avgörs, medan tränaren och hans ombud kommer att delta via länk.

Vid en muntlig förhandling är domaren skyldig att fråga om parterna kan förlikas utan rättegång. Om svaret blir nej på den frågan sätts ett datum för rättegång.

Troligen blir det först i höst som tvisten då avgörs.

Bakgrunden till tvisten är att tränaren fick sin tränardiplomering indragen i april 2017. Beslutet fattades av Svenska Ridsportförbundets juridiska utskott och föregicks av ett antal uppgifter från olika håll om att tränaren hade en historik av sexuella relationer med unga flickor, något som också togs upp i Svt-programmed Dold våren 2017.

Tränaren fråntogs diplomeringen utifrån kompetensbeskrivningen för tränare, där det står att tränare ska kunna uppfattas som ett föredöme när det gäller etik och moral.

Tränaren stämde senare Svenska Ridsportförbundet och krävde ett skadestånd på 2,7 miljoner, bland annat för förlorad arbetsinkomst. Tränaren begär också att tingsrätten ska upphäva beslutet om indragen diplomering.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden