Blogg
23 februari 2015 11:59

Ett trist slut

Tråkiga nyheter och luften gick ur mig. Skrivinspirationen försvann. Ursäkta att det dröjt med uppdateringen. Här ska jag sammanfatta vad som hänt de senaste veckorna. Detta blir, som ni kommer att förstå, mitt sista inlägg på denna bloggen.

Jag förklarade i mitt förra inlägg att det hände något i ridningen och att problemet uppstod vid samma fråga i tömkörningen också. För att förtydliga så kan jag tilläga att problemet uppstod när han skulle välva bröstkorgen/ryggen och få upp framdelen.  Bakbenen kunde komma igång väldigt aktivt men utan att ryggen och framdelen kom upp.  När han sattes i en situation  så att han inte hade något val, förutom att välva upp och lyfta framdelen så kom en kvick/explosiv reaktion på att det inte går.  På töm sparkade han bakut och i ridningen drog han iväg.

Hos veterinären visar han ingen hälta i någon gångart och ingen ömhet någonstans.  Däremot är han väldigt orolig för att bli visiterad av veterinären i sadelgjordsläget/bringan. Av veterinären.  Inte av mig.  Jag kan trycka  så hårt jag kan. Vi röntgar ovansidan av ryggraden/halsen, från öronen till svansroten.  Bakom sadelläget, kota 17/18 ligger tornutskotten lite omlott, men de rör inte varandra.  Tornutskotten innan och efter ligger nära.  Ingen av dem visar någon ”aktivitet” alltså som jag förstår det så finns det inga förändringar på dem.  Veterinären bedömmer att det skulle kunna vara anledningen till att han inte vill/kan välva ryggen.  (I min hjärna funkar det dock så att om han välver ryggen kommer de ju längre ifrån varandra så då borde det ju inte göra ont… men det finns säkert någon logik till varför även det kan göra ont)

Vi bestämmer att området ska bedövas och att vi testar om han fortfarande reagerar efter det. En tid senare senare besöker veterinären oss på anläggningen.  Vi visar på töm hur reaktionen är, innan bedövning.  

Därefter ska han bedövas och jag ska vara veterinärassistent.  I 20 minuter håller jag bremsen.  Gång på gång tvingar jag fram en bild av mig själv i blå trikå, ett stort rött S på bröstet och en tjusig röd cape. De höga röda stövlarna och minikjolen kom av någon anledning inte fram i min vision…

Allt för att jag inte ska svimma medan jag kramphåller bremsen, ser nålarna som sticker ut från hästens rygg och märker hur hans andning blir kvickare och kvickare.  Det skriker skräck ut hans ögon.  Jag är verkligen inte en bra veterinärassistent.  Vid ett annat tillfälle när en annan häst skulle sondas, altså en lång slang med en kamera i framkanten ska in genom näsborren och vidare ner i halsen, utan att hästen får lugnande, lyckades min kompis komma i sista stund och ta över uppdraget som veterinärassistent.  Precis innan jag raskt avvek till sittande ställning med mitt vita ansikte mellan knäna.  

Min superkvinnevision fungerade iallafall och jag klarade mitt veterinärassistens uppdrag. När bedövningen verkat, så tog vi ut Ström igen.  Nu kunde Ström välva ryggen, men han var inte 100 procent symptomfri.  Det var tydligt att det inte gjorde så ont som det gjorde tidigare,  eftersom han inte reagerade så explosivt och exakt, men han hade ändå svårt att genomföra rörelsen fullt ut.

Nästa steg är att vi ska röntga undersidan av ryggraden också, för att se om det finns några förändringar där.  Därefter tror jag att det blir vidare undersökning och evaluering av behandlingsalternativen.

Som ni förstår så är Bruksprovet inte aktuellt.  Om det visar sig att vi kan lösa frågan och han bevisar att han kan avancera både i hoppning och dressyr, så kan han säkert vara aktuell som godkänd hingst om ett par år, trots sin rygg.  Men, även om närliggande tornutskott inte är diskvalificerande för bruksproven eller att det inte ens finns krav på att visa röntgen på godkända hingstars ryggar så kan jag känna mig starkt tveksam till att ha en sådan hingst i avel.  Tyvärr, är det väl så att vissa hingstar verkar att ge mer ”dåliga ryggar” än andra.  Och man kan därmed misstänka att sådant här redan förekommer hos en del hingstar.   Även om det finns hästar som fungerar väl med närliggande tornutskott, hade jag ändå som stoägare, iallafall velat veta om det fanns med i helhetsbedömningen.   

Hur som helst, så har jag släppt besvikelsen över att inte delta i bruksprovet.  Givet situationen så tappade det betydelse redan vid första röntgenbilden på de dåliga tornutskotten.  Det blev liksom större frågor som tog över.
Kram till er allihopa. Tack för att ni följt mina inlägg och lycka till med era hästerier!

/Malin

malin.koch@equitailor.com

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden