Dressyr
16 mars 2019 15:18

Dansk seger i Europafinalen – Kittel sexa

InternationelltVärldscupens Europafinal i dressyr på stortävlingarna i ’s-Hertogenbosch, Holland, är avslutade. Antonia Ramel och Patrik Kittel representerade Sverige.

Dansk seger i Europafinalen – Kittel sexa
Patrik Kittel och Delaunay OLD under Sweden International Horse Show. Foto: Roland Thunholm

Antonia Ramel och Brother de Jeu gick ut som nummer 5 i det 15 ekipage stora startfältet i lördagens Grand Prix kür.

Hon red till Ed Sheeran-toner på en Brother de Jeu som var spänd i travprogrammet och gick och sneglade på något vid sidan på banan. Denna spänning gjorde att han inte riktigt kunde komma igenom i kroppen i till exempel travökningarna.

Antonia Ramel lyckades dock hålla ihop det och kunde visa många av Brother de Jeus starka sidor, som en fin ökad galopp. Programmet innehöll också dubbelpirutter och tvåor på båge. Det blev 75,08 procent.

Ridsport
Antonia Ramel. Arkivbild: Roland Thunholm

Patrik Kittel och Delaunay OLD gick ut som nummer 7. Ekipaget levererade en stabil och jämn kür med hög svårighetsgrad till toner av Guns N´Roses. Lite extra plus dock för bland annat högerpiruetten och piaffen. Det blev 80,715 procent och ledning i klassen. Patrik Kittel såg strålande glad ut när han red ut från arenan.

Hemmaekipaget Emmelie Scholtens och Apache fick stora applåder efter sin kür som innehöll härliga piruetter och fina travskolor. Länge såg det ut som om ekipaget skulle överta ledningen från Kittel, men poängen slutade på 80,43 procent.

Hollands Hans Peter Minderhoud och Glock´s Dream Boy N.O.P. stod för en avancerad passagesluta och riktigt fin galoppökning. Trots att hästens tunga inte var på plats riktigt hela tiden blev det 81,635 procent och därmed petades Kittel från ledningen.

Tysklands Benjamin Werndl och Daily mirror slutade på 81,630 procent efter en kür med bland annat

Världsettan Isabell Werth, Tyskland, levde upp till förväntningarna med Emilio och slutade på 82,930 procent. Deras kür höll hög svårighet och ekipaget briljerade bland annat i travslutorna och piruetterna. Det blev ett litet missförstånd på medellinjen inför den avslutande hälsningen, men klar ledning för ekipaget.

En mycket fokuserad Helen Langehanenberg red in på banan med Damsey FRH. Det tyska ekipaget fick verkligen allt att stämma och visade upp sig från sin allra, allra bästa sida. Den ökade skritten lämnade inget mer att önska och gav bland annat en tia och även piruetterna var riktigt fina i det händelserika programmet. Det blev 84,875 procent och ryttaren var så glad när hon red ut från arenan.

Danmarks Daniel Bachmann Andersen och Blue Hors Zack var allra sist ut i startfältet och visade ett harmoniskt, distinkt program med hög klass på det mesta. Niorna trillade in bland annat för bytena, skritten och pirutterna. Han slutade på 84,890 procent och vann därmed Europafinalen. Han vann även västeuropeiska ligans första omgång denna säsong.

Patrik Kittel slutade sexa och detta innebär att han är klar för finalen i Göteborg.

Världscupfinalen i dressyr rids i Göteborg i början av april.

Resultat

Läs mer om förutsättningarna inför finalen.

Livesändning

Livesändning FEI-tv

Liveresultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden