Avelsnyheter
18 april 2018 12:08

Eva köper sperma för en halv miljon per år

StorköpareDet finns små uppfödare, det finns större uppfödare - och så finns det Eva Gudmundsson. Ridsport har pratat med uppfödaren som inte har några begränsningar på vad en passande hingst får kosta till hennes ston.

Eva köper sperma för en halv miljon per år
Eva Gudmundsson väljer bara de bästa och mest passande hingstarna till sina ston, och köper sperma för en halv miljon per år (arkivbild). Foto: Natalie Lindholm

Hallå där, Eva Gudmundsson, Flemminge Stuteri i Vikbolandet utanför Norrköping. Du köper sperma för ungefär en halv miljon kronor per år. Hur många ston är det som får dela på kalaset?

– Vi har ungefär 30 ston i avel men det är ju inte så att det blir lika mycket på varje sto. Vi jobbar mycket på att hitta udda sperma som är svår att få tag på – som Chacco-Blue som egentligen inte finns att använda längre.

Har du någon begränsning för hur mycket en passande hingst får kosta till rätt sto?

– Nej egentligen inte, jag försöker alltid få till en hingst som passar mitt sto. Men när jag väljer hingst måste jag tro att det är säljbart och att det ändå betalar sig i slutändan. Sedan är det ju inte bara sperman som kostar, när vi skickar stona utomlands tillkommer både resa och uppstallning på priset.

Vilket är det mest udda hingstval du har gjort?

– Det mest ovanliga tror jag är Gemini xx som är en klon på den fantastiska valacken Gem Twist xx (f-79 e Good Twist-Noble Jay) – en häst som hade en enastående karriär och räknas som en av världens bästa hopphästar genom tiderna. Gem Twist är den enda som vunnit utmärkelsen ”Horse of the Year” hos American Grand Prix Association tre gånger. Gem Twist fick efter sin död 2006 två kloner efter sig: Gemini och Murka’s Gem. Tyvärr blev det inget föl utan stoet resorberade men vi tänker göra om det i år – skam den som ger sig!

Vilka hingstar väntar ni föl med i år?

– Efter de egna hingstarna I’m Very Special F, Silber Sky F och Carême. Dessutom hopphingstarna Emerald, Stakkato Gold, Casall, Hooch DK, Clarimo, Lohengrind, Blockbuster, Cicero Z och Chacfly, samt tre dressyrföl efter Totilas, Johnson och Harlem D.

Vilka tror du blir årets poppishingstar?

– Vi hoppas ju så klart på I’m Very Special F. 🙂 Annars är det så himla brett just nu – kanske Chacfly, Gisborne och så Kannan-sönerna så klart. Hoppas även bruksprovsettorna Point Break och Demand får många ston så det visar att det är rätt man har gjort. Helgstrand är ju alltid på tapeten med sina dressyrhästar och han har även ställt några av sina i Sverige. Springbank II VH tror jag dessutom är ett hett tips.

Läs Eva Gudmundssons råd till uppfödare när det gäller hingsval.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden