Sverige
15 februari 2019 15:04

Evidensias vädjan: Tempa hästen före besök

SmittskyddEvidensias hästkliniker vidtar nu extra säkerhetsåtgärder för att minska riskerna för smittspridning. Det handlar bland annat om att hästägare ska tempa sina hästar före besök och avstå besök på kliniken om det finns tecken på luftvägsinfektion.

Evidensias vädjan: Tempa hästen före besök
Evidensia ber bland annat hästägare tempa sina hästar före besök. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Jeanette Flensburg

Nu har Evidensia hästkliniker gått ut på sin webbplats med förhållningsregler inför besök. Det handlar om att de vill vidta säkerhetsåtgärder för att minska riskerna för smittspridning.

Hästägare uppmanas göra följande inför besök:

  • tempa aktuell häst dagen före och samma dag som besöket.
  • kontrollera sin egen och andra hästar i samma stall noggrannt när det gäller näsflöde.
  • Om aktuell häst eller någon annan häst i stallet har feber eller visar tecken på luftvägsinfektion och/eller snuva ombeds hästen stanna hemma om det inte handlar om något som kräver akut vård.

Det kan också bli utökade rutinundersökningar för vissa patienter, till exempel att Evidensia ordinerar provtagning före besök eller kontroller av hästar vid ankomst till kliniken.

”Detta är till för alla våra hästpatienters säkerhet. På hästkliniker samlas hästar från många olika stall och tillsammans måste vi alla verka för att stoppa spridningen av smittsamma hästsjukdomar,” skriver Evidensia på sin webbplats.

Det är den senaste tidens utbrott av EHV-smitta som har gjort att Evidensia vidtar de här åtgärderna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden