Körning
23 juli 2018 06:20

Ewa Nowén satsar på egna uppfödningen

Egen uppfödningElitkusken Ewa Nowén har satt upp nya mål med sin körning. Nu gäller det egna uppfödningen Sir Avalon, en vacker 5-årig valack, vacker som en dag. För några veckor sedan tävlade de i Vaggeryd med väl godkänt resultat.

Ewa Nowén satsar på egna uppfödningen
Ewa Nowén och Avalon mitt i maratonbanan i Vaggeryd. Inga större problem för denne lovande 5-åring. Foto: Eva Österlund

Ewa Nowén har varit med i sportkörningens topp ett bra tag nu. Hon har tävlat med enbetshäst förr men är mest känd för sina bruna russ som har gjort det mesta både på hemmaplan och internationellt.
– Vi har gjort tre världsmästerskap tillsammans, men det var inte läge för ett fjärde. ”Sorkarna” har blivit äldre och en av dem, Bryggaren, född 1997, har gått i pension.
– De andra två, Lojsta Safir och Slåttergubbens Rufus har jag lånat ut till parakusken Christina Aronsson och det fungerar jättebra.

Han har klarat allting jättebra, resan, sova borta och banor och maratonhinder med vatten. Ewa Nowén om sin Sir Avalon.

Ewa Nowén basar på Årsta Säteri i Österhaninge. Massor med hästar inackorderade och massor med jobb. Med egna hästar och andras.

Sir Avalon är fem år i år. Hans mamma är ett sto (Paloma e Pablo) som Ewa följt i många år och gillat skarpt. Henne ville hon ha som mamma till ett föl. Lägg till hingsten Sir Oldenburg (e.Sion) och så blev det denna lovande avkomma.
–  Jag ville ha gången och potentialen, säger Ewa.
– Och det har han. Sedan är han ju vacker också och det är aldrig fel.

Ewanowen2_evaoserld
Ewa med sin nya fina tävlingshäst i sportkörning – Sir Avalon e Sir Oldenburg. Foto: Eva Österlund

Ewa har visat upp och tränat sin häst för legendaren Mischa Freund och fått klart godkänt från honom. Det här är en häst som kan gå långt inom sportkörningen. Men Ewa tar det lugnt. Hon vet att mycket kan hända på vägen till de stora målen. Efter tävlingen är Vaggeryd är hon fullt nöjd.

Slutade femma
Starten i lätt A gav henne en femteplats totalt. Bästa placeringen var en andraplats i dressyren.
–  Trots att det inte blev så mycket med ryggningen, säger Ewa.
De var sexa i maraton och fyra i precisionskörningen.
–  Jag är mycket nöjd med honom, han har klarat allting jättebra, resan, sova borta och banor och maratonhinder med vatten med mera.

Nu blir det eventuellt en lätt A till och sedan har Ewa planer på att eventuellt låta Sir Avalon debutera i medelsvår klass innan det är färdigtävlat för i år. Det kan bli en spännande tävlingssäsong redan nästa år.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden