Sverige
2 december 2020 14:14

Falsterbo Horse Show har vunnit mot Eon

Tvist/uppdateradElbolaget Eon har brutit mot ellagen när företaget fakturerat Falsterbo Horse Show för elcentraler som används under tävlingarna. Det har Energimarknadsinspektionen slagit fast. Eon hävdar å sin sida att avgifterna endast har täckt omkostnaderna.

Falsterbo Horse Show har vunnit mot Eon
Jana Wannius har tvistat med E.ON. Foto: Roland Thunholm

Under 15 års tid har Eon tagit ut ett överpris för anslutning av elcentraler som Falsterbo Horse Show har på plats under sitt årliga evenemang. Det skriver Falsterbo Horse Show i ett pressmeddelande.

Det är Energimarknadsinspektionen som har prövat tvisten mellan Eon och Falsterbo Horse Show, och inspektionen konstaterar att Eon har brutit mot ellagen i sin fakturering.

Började granska

Det var 2018 som Falsterbo Horse Show började en granskning av Eons priser för att installera de 10-15 tillfälliga elcentraler som behövs för att driva evenemanget.

– Vi har ifrågasatt Eons fakturering men bara mötts av kalla handen. Förutom att fakturorna aldrig specificeras utnyttjar Eon sin roll som monopolföretag på ett, enligt vår uppfattning, häpnadsväckande arrogant sätt. Eon har inte ens brytt sig om att be om ursäkt för att man bryter mot ellagens bestämmelser, säger Jana Wannius, ordförande Falsterbo Horse Show, i pressmeddelandet.

Eon har inte överklagat, men Falsterbo tar ärendet vidare till förvaltningsrätten.
– Vi menar att det finns ytterligare luft i Eons fakturor, säger Jana Wannius.

Hade skäl för sin prissättning

Företaget Eon vill föra fram att företaget inte tjänar några pengar på den här typen av arbete, utan att avgifterna endast ska täcka de omkostnader de har för att utföra jobbet.

− De schabloner vi använder oss av grundar sig på de kostnader som är upptagna i EBRs kostnadskatalog som även Energimarknadsinspektionen använder för att pröva anslutningsavgifterna skälighet mot, och som Kammarrätten funnit lämpliga att använda som utgångspunkt för vid bedömning av skälig anslutningsavgift” säger Eons presschef Filip Annas till Ridsport.

Justerar avgifterna från 2020

Han säger också att beslutet hos Energimarknadsinspektionen innebar att kunden i fråga får en sänkning av anslutningsavgiften 2018 med 417 kr och för 2019 med 252 kr per anslutning av den storleken (80 A) som ärendet hos Energimarknadsinspektionen handlade om.

−  Under 2020 har vi justerat våra avgifter så att de ligger i linje med Energimarknadsinspektionens beslut.

Eon vill också framhålla att alla kunder behandlas lika oavsett sammanhang och att företaget agerar professionellt.

− Vi för alltid dialoger kring priser på ett sakligt och konstruktivt sätt och vi har också svarat tidigt att vi ansåg att avgifterna för att ansluta en tillfällig anslutning är skäliga, säger Eons presschef Filip Annas, som också säger Eon välkomnar den juridiska processen som nu kommer att ske i Förvaltningsrätten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden