Sport
1 juli 2014 16:57

Falsterbo version 2.0 minst

Varje år så växer ridsportens mesta utomhusfiesta i någon ände. I var det en påtagligt stolt vd Jan-Olof ”Jana” Wannius som visade en ny gräsbana och läktare som byggts på egen mark. I år fanns nästan hela gänget från Ryttareliten på plats på podiet. "Falsterbo är både folkfest och hästfest för oss", löd det från de nya TV-stjärnorna.

Falsterbo version 2.0 minst
Nästan hela Ryttareliten på plats i Falsterbo. De fick till och med skriva autografer till presskåren. Kim Lundin

Med tre banor har vd Wannius och hans högra hand Elisabeth von Schrowe haft bråda dagar med att fylla åtta dagar med lika mycket horse som show är Falsterbos motto sedan många år. Det har lyckats, det är aktiviteter på de tre banorna från morgon till kväll.

Den nya banan får sitt namn på onsdagen under Falsterboveckan och fylls till 80 procent med islandshästar efter en omröstning på Falsterbos Facebook-sida om vad publiken önskade sig. Körningsklasser kommer att gå av stapeln andra helgen parat med olika gångartsuppvisningar från både spanska hästar och islänningar, dock inte samtidigt.

För tävlingsklasserna är det sig ganska likt och hoppningen drar igång med Agriaallsvenskan där det nordligaste laget kommer ända uppifrån Piteå. De ska enligt väderprognoserna mötas av en rejäl värmebölja. I Falsterbo har publiken fått uppleva alla sorters väder genom åren.

Peder Fredricsson hade dagen till ära provridit stora gräsbanan, som fått ett nytt automatiskt bevattningssystem under vintern.
– Den är helt perfekt, jag tror aldrig den varit bättre eller vackrare, konstaterade Peder som rider Nations Cup för andra gången med sitt stjärnskott H&M Sibon.
– Jag tar en tävling i taget, min häst är inte rutinerad på den här nivån så vi ser tiden an, jag vågar inte sikta längre än så, svarade Peder på en fråga om han hyser VM-förhoppningar.
Hans hustru Lisen Bratt-Fredricson väntar parets tredje barn med nedkomst om en månad.
– Jag rider inte i år men jag blir otroligt sugen när jag ser den här fina banan, meddelade hon, planen är istället tävlande under nästa år.

Lisen och Peder har tio hästar med till Falsterbo fördelat på unghästklasser och större uppgifter, rejäl skillnad mot Daniel Zetterman som i år endast har en unghäst att rida.
– Det är mitt stora framtidshopp, en 6-åring som jag hoppas mycket på, kanske inte Rio men varför inte EM i Göteborg 2017, menade Daniel.
Daniel är istället tränare åt Viggo Björklund som rider i ungdomsklasserna i Falsterbo.

Dressyren representerades av Charlotte och Rasmus Haid-Bondergaard. Charlotte startar Triviant i WDM-touren, end CDI5*, och stallet har med Qatar en unghäst som deras beridare Camilla Hulth rider.
– Jag kommer precis från NM och är glad att jag kunde leverera som sista ryttare, det blev lag-guld och individuell seger, mest glad är jag för lag-guldet, sa Charlotte.

Hennes liv har förändrats efter Ryttareliten, idag är Charlotte en förebild för många unga hästintresserade. Hon gläds åt att kunna göra skillnad för unga människor bara genom att svara på mail, sms, brev och samtal som strömmat in efter de olika avsnitten av Ryttareliten och fortsätter komma.
– Det tar tid men jag vet att jag hjälpt en del och det gör det hela mer än väl värt ansträngningen, menar Charlotte.
– Falsterbo blir ännu ett tillfälle att ge tillbaka, visa upp dressyren och framförallt en familjefest för släkten.

Nedräkningen till årets utomhusfest har börjat. Tio, nio, åtta…….

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden