Fälttävlan
13 juli 2019 06:04

Fälttävlanskommittén står bakom förslag om att ändra formatet

Agerar efter granskningEfter Ridsports avslöjande om vad som sker med fälttävlanshästar natten efter terrängen har fälttävlanskommittén nu diskuterat ett förändrat format för fälttävlan.

Fälttävlanskommittén står bakom förslag om att ändra formatet
Efter terrängprovet behandlas hästar på ett sätt som inte tål offentlig granskning för att klara hoppningen. Foto: Fredrik Jonsving

Svenska Ridsportförbundets fälttävlanskommitté har i veckan haft möte och ordförande Margaretha Rödén välkomnar förslaget med att fälttävlan alltid avslutas med terrängmomentet.
− Det är bättre både för hästarna och från sportslig synvinkel att fälttävlan avslutas med det som är tävlingens huvudmoment. Hästarna är klara efter terrängen och det blir lättare för publiken att förstå hur det går till, säger Margaretha Rödén, enligt Svenska Ridsportförbundets hemsida.

– Redan nu rids till exempel vårt eget svenska mästerskap i det korta formatet med terrängen som avslutande moment, efter vårt förslag, fortsätter hon.

Flera profiler inom fälttävlan har berättat för Ridsport om fälttävlans baksida (PLUS-artikel) och om hur hästar behandlas med tveksamma metoder natten efter terrängen för att kunna gå det avslutande hopprovet.

Sverige och flera andra nationer deltar i lobbyarbetet för att få FEI att ändra formatet för fälttävlan.

– Vi har påbörjat den här resan, och har gott hopp om att få de övriga länderna att ställa sig bakom en internationell regeländring, säger Andrea Barth, sportchef på Svenska Ridsportförbundet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-