Sverige
23 juli 2018 15:34

Fälttävlansryttaren ryckte ut för att arbeta mot skogsbränderna

Viktigt uppdragJon Andersen skulle egentligen ha ridit fälttävlan hemma i Skåne. I stället ryckte han ut för ett uppdrag som samverkansverkansofficer i kampen mot skogsbränderna och har bland annat arbetat med den uppmärksammade styrkan från Polen.

Fälttävlansryttaren ryckte ut för att arbeta mot skogsbränderna
Jon Andersen är fälttävlansryttare och deltidsbrandman. Just nu är han i Jämtland som samverkansofficer och alltså inte som brandman. Foto: Ingela Andersson Sand/Privat

Jon Andersen tävlar fälttävlan på tvåstjärnig nivå, men just nu lägger han all sin kraft på att bekämpa bränderna långt hemifrån Skåne – något som bloggen Ponnymamman har berättat om.

I helgen skulle Jon ha tävlat på den tävling där han och hans fru Ingrids R&B Events höll sina unghästklasser (rapport om tävlingen kommer inom kort). På torsdagskvällen kom dock telefonsamtalet med en förfrågan.
– De behövde en samverkansofficer och frågade om jag kunde åka till Jämtland snabbt, säger Jon.

Så blev det – sedan några dagar är Jon samverkansofficer mellan sin arbetsgivare Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och länsstyrelsen, räddningstjänst samt polis.
– Det känns viktigt att göra det här. Sverige kraftsamlat och det är viktigt att kunna hjälpa till där det behövs, säger Jon.

Hårt arbete

Han har bland annat arbetat med den polska styrka på 139 brandmän, som nyligen rullade upp genom Sverige för att hjälpa till att bekämpa bränderna.
– Det var som ett segertåg. När de rullade in i Sveg kantades gatorna av flaggor och folk – det var otroligt.

Alla på plats arbetar hårt. Det är långa dagar med lite sömn som gäller. Just nu har vädret varit gynnsamt, men SMHI har åter varnat för hetta och torka.
– Det är extremt illa och risk för fler skogsbränder.

Jon hade först lovat att stanna en vecka, men det kan komma bli att längre då behovet är fortsatt stort.
– Jag har ju mina hästar där hemma också, men de tas väl om hand. Jag såg en bild på min dotter (landslagsjunioren Alice) som red min häst, så frågan är väl om jag har någon häst kvar när jag väl kommer hem, säger Jon och skrattar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden