Världen
25 april 2019 17:02

Färdigfoder var kontaminerat med cannabisämne

DopningEn råvara som importerats av ett svenskt foderföretag var kontaminerat med cannabisämnet cannabidiol, CBD. Detta står klart efter en omfattande provtagning då flera hästar lämnat positiva dopningsprover.

Färdigfoder var kontaminerat med cannabisämne
Det var flera travhästar som testade positivt för substansen som finns i cannabis. Foto: Istock/Yarygin

Det är det svenska foderföretaget Krafft som har drabbats.

För en tid sedan stod det klart att flera hästar utomlands lämnat dopningsprover som innehöll cannabidiol, CBD. Samtliga hästar hade utfodrats med foder tillverkat av Krafft.

Krafft skickade prover både på råvaror och foderprodukter för analys och nu berättas det på foderföretagets webbplats att provsvaren har kommit.

Utredningen visar att det var importerad lusern som var kontaminerad med cannabidiol. Lusernen  kontaminerade i sin tur foderprodukterna från Krafft. Leverantörerna av den kontaminerade lusernen är välmeriterade bolag som producerar stora mängder råvara som exporteras över hela världen.

”Kontamineringen av hästfoder via lusern behöver nu kartläggas globalt och samtliga hästfoderproducenter måste kunna garantera att deras produkter testas, vilket är ett omfattande och långsiktigt arbete. Samtliga representanter som medverkade under KRAFFT:s presentation var överens om att det nu behövs en överenskommelse kring CBD-innehåll i hästfoder inom Norden. Representanterna kommer att utreda möjliga lösningar under helgen och efter det informera om vilka åtgärder som behöver tas på kort och lång sikt,” skriver Krafft på sin webbplats.

Torra sommaren

Under normalår använder Krafft enbart svenska råvaror men efter den torra och varma sommaren 2018 importerades lusern. Det finns anledning att tro att även andra hästfoderkonsumenter har köpt kontanimerad lusern.

Krafft har redovisat resultaten och sin utredning för representanter inom hästsporten och Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA. Alla var överens om att ridsporten måste fortsätta trots kontamineringen och att inga hästar ska stå utan foder.

”Nöjda med dialogen”

− Vi är nöjda med den kontinuerliga dialogen vi har haft med Krafft och andra representanter inom branschen kopplat till fynden av CBD och förstår omfattningen av detta. Nu gäller det att vi tillsammans hittar den bästa lösningen utifrån rådande läge, säger Andrea Barth, sportchef på Svenska Ridsportförbundet, på Kraffts webbplats.

Cannabidiol är inte farligt för hästar och kan eventuellt ha en antiinflammatorisk effekt. Substansen finns i cannabis och är otillåten vid tävling.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden