Fälttävlan
21 september 2021 06:25

Färdigtävlat på högsta nivå för legenden Nicholson

NedtrappningEfter sex OS och sju VM meddelar den nu 60-årige Andrew Nicholson - en av världens mest framgångsrika fälttävlansryttare genom tiderna - att han planerar att dra ner på tävlandet.

Färdigtävlat på högsta nivå för legenden Nicholson
Andrew Nicholson drar sig tillbaka från de största tävlingarna. (Arkivbild)

Nya zeeländaren Andrew Nicholson, sedan länge baserad i Storbritannien, passade under helgens tävlingar i Blenheim på att berätta att han drar sig tillbaka från de största klasserna – ett besked som kom efter att han precis genomfört lång fyrstjärnig klass med Monbeg Exclusive, samma tävlingsplats som han red fyrstjärnigt på även för 20 år sedan.

Horse and Hound skriver att det har spekulerats om en eventuell pensionering sedan Nicholson i somras lämnade över tyglarna på sin femstjärniga häst Swallow Springs till toppryttaren Oliver Townend på tävling.

– Jag tycker att Oliver har gjort ett så pass bra jobb, så jag ser ingen anledning till varför jag ska åka till Badminton igen. Jag kommer att dra mig tillbaka från de här stora fyr- och femstjärniga tävlingarna, och kanske bara starta de hästar jag har på lägre nivå och sedan sälja dem, säger Andrew Nicholson i en intervju med den brittiska sajten.

Imponerande karriär

Han har ridit sex OS, där det har blivit två lagbrons och ett silver, och sju VM med lagguld och individuella medaljer. På femstjärnig nivå har det blivit en hel hög med segrar, främst i Burghley som han vunnit fem gånger. Han är den som genomfört Badminton flest gånger (över 36 starter!), och har även vunnit femstjärnigt i Pau och Kentucky.

Men nu har han ridit hem sin sista stora titel.
– För att prestera max på tävlingar som Badminton och Burghley så gäller det att vara i full gång och i toppform. Jag har stor respekt för de här banorna och jag känner mig inte som tidigare, för att vara helt ärlig. Jag kommer fortfarande att vara på plats, men jag kommer bara inte att lämna startboxen, konstaterar han.

Terrängtränare för Schweiz

Närmast väntar EM i Avenches denna vecka för Andrew Nicholson, som sedan ett par år är terrängtränare för hemmanationen Schweiz.

– Jag trodde nog aldrig att jag skulle gilla att träna ryttare – när du rider på heltid har du inte tid – men ju mer jag gör det, desto mer gillar jag det. Att jobba med duktiga ryttare är ett nöje, säger han till Horse and Hound.

Ta en titt på hur det såg ut när Nicholson äntligen vann Badminton 2017 – efter 36 försök:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden