Sport
29 november 2016 07:30

Farligt fyrverkeri på Friends

UPPDATERAD: Det kunde ha gått riktigt illa vid fredagens invigning av tävlingarna på Friends. Fyrverkeriet skrämde alla på framridningen och två personer skadades lindrigt.

Farligt fyrverkeri på Friends
Den här mindre högljudda formen av pyroteknik användes under lördagens föreställning och skapade inte samma kaos på framridningen som under fredagen - när det kunde ha gått riktigt illa. TT

Det var vid den stora invigningen av tävlingarna vid fredagskvällens föreställning, som det inte riktigt gick som man hade tänkt sig.

Ett ståtligt fyrverkeri brändes av med en stor smäll. Väldigt effektfullt, men också högst oväntat för de flesta.

– Vi har arbetat med pyroteknik i showen i alla år, men alltid tyst sådan, förklarar Caroline Berggren, informationschef för Sweden international horse show.

Inte heller i fredags var effekterna tänkta att göra ljud ifrån sig, men ett misstag från en av teknikerna orsakade ljuden som skrämde både hästar och människor.

På framridningen fanns ”Pegasus”, den beridna högvakten inklusive pukhästarna samt ponnyerna som skulle rida sin uppvärmningsklass i Prins Carl Philips pris. Ingen var beredd på smällen och hästarna flydde åt alla håll.

En person var, enligt uppgifter från vittnen på plats, ytterst nära att bli nedsprungen av en av pukhästarna, men träffades enbart av pukan och fick ett mindre sår i huvudet. En annan person blev påsprungen av ”Pegasus”, och fick rejäla blåmärken på ena benet.

– Vi beklagar det inträffade som alltså berodde på den mänskliga faktorn och inte alls var planerat, säger Caroline Berggren som också dementerar uppgifterna om att man efter det inträffade avstod att använda vissa planerade fyrverkerier i showen.

 – Inget togs bort ur showen. Det här var ett mycket beklagligt misstag som vi är mycket ledsna för. Men det påverkade inte resten av helgens framträdanden och shownummer.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden