Sverige
2 juli 2018 06:00
Ridsportplus

Federley: ”Vi måste kunna göra skillnad på levande och döda ting”

PolitikHästar är inte köksapparater. Det har Fredrick Federley fått EU-kommissionen att förstå – och nu är lagändringen på gång.
– Det bör vara klubbat och klart innan årsskiftet, säger den svenske EU-parlamentarikern som här berättar mer om vad som händer i frågan.

Federley: ”Vi måste kunna göra skillnad på levande och döda ting”
Att jämföra hästar med köksapparater kan få vilken hästmänniska som helst att koka av ilska. Nu har Fredrick Federley sett till att EU-kommissionen gör skillnad på hästar och vattenkokare. Foto: Sandor Blasko

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Om två år ska hästar inte längre vara jämförbara med vattenkokare och kylskåp i samband med försäljningar. Nu är en lagändring på väg i EU, och EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) spelar en huvudroll i detta arbete.

    Konsumentköplagen skyddar privatpersoner när de köper varor av en näringsidkare. Lagen gäller på samma sätt om du köper ett kylskåp som kan ha fabrikationsfel, och en häst eller annat levande djur som hela tiden förändras.

    Hur vill du beskriva problemet som lagen medför?
    – Det är orimligt att en säljare ska stå till svars för allt som kan hända ett djur, som en häst som skadar sig när den går i hagen eller rids. Det händer att företagare går omkull för att de måste återta en såld häst, och därtill betala kostnader för veterinär och uppstallning. Vi måste kunna göra skillnad på levande och döda ting.

    Hur kom det sig att just du började driva den här frågan?
    – Jag blev varse problemen för ett drygt år sedan, och kopplade ihop det med att EU just nu ser över lagstiftningen på det här området. Jag såg möjligheten att föreslå ett undantag för försäljning av -levande djur. Detta är inte bara ett problem vid hästförsäljning utan även när hundar säljs, även om summorna är betydligt högre när det gäller hästar.

    Hur långt har arbetet kommit?
    – EU-kommissionen har insett att det vore bra att få in undantaget i lagstiftningen, och vi har också kunnat baxa igenom undantaget genom EU-parlamentet. Det är en svindlande tanke att vi snart är framme vid en lagstiftning som ska gälla för 508 miljoner människor.

    Nyligen meddelade Sveriges regering att de stödjer förslaget om ett undantag. Hur viktigt är det?
    – Nästa steg är ministerrådet där medlemsstaternas ministrar sitter, så det är viktigt. Parlamentet och ministerrådet lagstiftar tillsammans på sådana här områden, så de måste vara överens.

    Men om undantaget går igenom, blir det inget skydd i lagen för häst-köpare?
    – Jo, men inte utformat på samma sätt som i dag. Vi får komma tillbaka till frågan om vad som ska gälla vid försäljning av levande djur, men det får inte bli slagsida åt andra hållet, utan det måste finnas en lag som skyddar mot lurendrejerier.

    När blir det hela avgjort?
    – Beslutet om undantag kan förhoppningsvis tas under hösten. Då är Österrike ordförandeland i EU, och ansvariga ministern för dessa frågor, Elisabet Köstinger, har dessutom ett hästintresse.

    – Det bör vara klubbat och klart före årsskiftet och lagen kan sedan vara genom-förd i alla medlemsstater år 2020. Jag ser inga stora orosmoln just nu, men allt kan hända när det gäller politik.

    Vad har du själv för koppling till hästar?
    – Vi planerar faktiskt att bygga stall. Min man var duktig i hoppning som junior, och själv drömmer jag om att köpa ett kallblod, som en shire eller en nordsvensk.

    I detalj.

    Så säger konsumentköplagen

    • Vad reglerar den?
      Konsumentköplagen reglerar fall där en näringsidkare säljer en vara till en privatperson. Den gäller vid såväl köp av tillverkade produkter som levande djur. Lagen är tvingande och går inte att avtala bort.
    • Vem skyddar den?
      Lagen skyddar konsumenten, som bland annat har tre års garanti för tillverkningsfel. Ett fel som uppdagas inom de sex första månaderna efter köpet antas ha funnits där från början om säljaren inte kan bevisa motsatsen. Köparen har rätt till skadestånd för kostnader som uppstått som en följd av felet på varan.
    • Vad har den inneburit?
      Lagen har lett till att många hästföretagare drar sig för att sälja hästar till privatpersoner.
    Frederickf2
    Fredrick Federley drömmer om att köpa ett kallblod – en shire eller en nordsvensk. Foto: Privat

     

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden