Boktips
9 september 2015 11:34

Feel good-deckare i hästmiljö

De medelålders kvinnorna återvänder till stallet, även i bokens värld. Ridsport har läst feel good-deckaren ”Av skuggor märkt”, som utspelar sig bland islandshästar och dressyrhästar på Gotland.

Feel good-deckare i hästmiljö

Det har poppat upp allt fler skönlitterära vuxenböcker på senare år som utspelar sig i någon form av hästmiljö. Och det kanske inte är så konstigt. I årets omdiskuterade faktabok ”Tillbaka till stallet” står den medelålders kvinnan i fokus, hon som en gång var en stalltjej men som lämnade hästarna när livet med familj och karriär kom emellan.

I Marianne Cedervalls deckare ”Av skuggor märkt” är just den återvändande kvinnan huvudperson. Änkan Anki Karlsson har lämnat sitt gamla liv bakom sig och flyttar till Gotland där hon ska ägna sig åt sitt gamla ungdomsintresse – hästar. Hon tar sitt pick och pack, köper två islandshästar och ser fram emot långa galopper på stranden.

Men det dröjer inte länge förrän idyllen spricker – en häst förgiftas, kyrkan vandaliseras och en dag hittar man en mördad ortsinvånare – i Ankis trädgård.

Romanen är mysig och trevlig att läsa, språket flyter och handlingen drivs framåt. Den enda invändningen är just att allt ska fortsätta vara så mysigt när det händer hemska saker i trakten. Att livet fortfarande är så lätt och bekymmersfritt för ortsinvånarna även när ett mord inträffar, ter sig smått osannolikt. Även om boken fått epitetet ”feel good” borde ett mord åtminstone ge huvudkaraktärerna några motsatta känslor.
Men för den som vill läsa om mord i hästmiljö är boken ett bra val för hängmattans svala septemberdagar.

”Av skuggor märkt” är den första delen i Marianne Cedervalls deckarserie om Anki Karlsson.

Vinn boken! Ridsport lottar ut 3 ex, tävla här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden