Distansritt
12 mars 2015 13:53

FEI utesluter Förenade Arabemiraten

Det internationella förbundet har tagit i med storsläggan mot det nationella ridsportförbundet i Förenade Arabemiraten. UAE är avstängt på obestämd tid på grund av de olika skandalerna inom distansen.

FEI utesluter Förenade Arabemiraten
Ingmar de Vos som nyvald ordförande för FEI. Han har redan fått agera med hårdare nypor än någonsin under de 8 åren med hans föregångare. Edouard Curchod

FEI beslutade att avstängningen träder i kraft omedelbart i ljuset av de många olika skandaler relaterade till distanssporten i landet. Redan för några veckor sedan kom beslutet att ställa in CEI-lopp under mars månad i väntan på utredning.

Det som fick bägaren att slutligen rinna över var det omfattande fusk med internationella lopp som uppdagats. Förbundet har inte uttalat sig så här kraftfullt särskilt många gånger tidigare. Reaktionerna när rapporter om överutnyttjande av hästar kommit har varit med ett helt annt tonfall.

Under UAE-förbundets avstängning får dock deras ryttare i andra discipliner starta i internationella tävlingar, avstängningen berör på så vis bara distansens utövare.

– Beslutet att stänga av ett nationellt förbund är inte något vi tar lättvindigt på och det sker bara när ingen annan utväg finns, kommenterar ordförande Ingmar de Vos i ett pressmeddelande.
– Sorgligt nog var detta vår enda utväg men vi måste ta vårt ansvar och tackla tuffa frågor  direkt. När hästarnas välfärd står på spel måste FEI utöva ledarskap och lösa problem på ett strukturerat sätt utan att göra eftergifter.

FEI meddelar att UAE har 30 dagar på sig att överklaga till FEI:s tribunalen. Samtidigt har en undersökning ledd av Equestrian Community Integrity Unit startats för att fullständigt klargöra förloppet kring de påhittade tävlingarna och dupliceringen av resultat vid CEI-evenemang i Förenade Arabemiraten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden