Ponny
19 november 2019 16:24
Ridsportplus

FEI slutar med ponnymätning på tävling

Nya regler/uppdateradSnart är det slut på ponnymätningar i samband med de flesta FEI-tävlingar. I stället ska särskilda FEI-mätningar arrangeras i varje land i början på året. Medlemmarna i FEI har också enats om hur hög en ponny får vara, trots att meningarna gått isär kring detta.

FEI slutar med ponnymätning på tävling
Philip Svitzers Zabrino är en av ponnyerna som mätts ut på ett FEI-mästerskap, men nu är sådana utmätningar på tävling snart historia. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under hela året har diskussioner förts kring det nya förslaget om mätning av ponnyer som ska tävla internationellt. Och nu finns det ett beslut. FEI:s årsmöte General Assembly klubbade på tisdagen det nya regelverket.

Beslutet är en följd av att FEI vill minska på ponnymätning på tävlingsplatser, där det tidigare varit legio med ponnymätningar, vid flera tillfällen under tveksamma former. Ett antal svenska ponnyer har också blivit utmätta vid sådana tillfällen.

Får inte mäta egna landets ponnyer

I stället ska särskilda mätningar arrangeras i varje land i början av varje år. Mätningarna ska utföras av veterinärer som är utsedda av FEI. Veterinärerna får inte mäta ponnyer i sitt hemland, eller vara av samma nationalitet som ponnyägarna.

Alla ponnyer som har mätts in som FEI-ponnyer i samband med tävlingar under 2017, 2018 och 2019 kommer att få ett mätintyg som varar livet ut, förutsatt att mätningen utfördes av två mätmän som också var veterinärer. Övriga ponnyer, som har FEI-pass men inte har blivit mätta under tävling de senaste åren, kan fortfarande komma att mätas på tävlingsplatser, men bara i samband med mästerskap eller andra avgörande tävlingar, såvida de inte blir mätta av FEI-veterinärer på hemmaplan. Den 1 januari 2023 ska alla FEI-ponnyer ha ett mätintyg.

Oenighet om ponnyhöjd

Under året har maxhöjden för ponnyer diskuterats bland FEI:s medlemsländer. Hittills har ponnyer som mätts på FEI-tävling godkänts som ponnyer om de varit maximalt 150 cm i mankhöjd utan skor och 151 cm med skor. Detta är även fortsatt vad som gäller vid tävling.

Stora ponnynationer som Storbritannien och Tyskland förespråkade att detta borde vara den nya ponnyhöjden. Ett skäl till att tillåta större ponnyer skulle vara att ungdomar skulle fortsätta rida ponny längre och inte gå över till häst, argumenterade Tyskland.

Slutmätt vid 8 år

Men så blir det inte, har General Assembly nu beslutat. Maxhöjden för ponnyer fortsätter vara 148 cm – utan skor. Ponnymått mellan 148,1 och 148,9 cm avrundas nedåt till 148 cm. Ponnyer som har skor får vara 149 cm och avrundning nedåt sker där om mätningen visar 149,1-149,9 cm.

Om en ponny mäts in när den är 8 år eller äldre får den ett mätintyg som gäller under ponnyns hela livstid och blir registrerad som ponny i FEI:s databas.

Regelverket om FEI:s ponnymätning är en del av FEI:s veterinära regelverk.

Här finns regelverket

Svenska ponnyer mättes ut på tävling (PLUS)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden