Sport
25 april 2020 15:45

FEI stänger av flera efter dopning och plågande av häst

InternationelltDopning med arsenik och ett fall av plågande av häst vid tävling. Det är några av de åtta fall där tribunalen vid Internationella Ridsportförbundet, FEI, har beslutat om straffen för de inblandade.

FEI stänger av flera efter dopning och plågande av häst
Internationella Ridsportförbundet har meddelat beslut i flera ärenden. Arkivbild: Roland Thunholm

Fallet med den plågade hästen gäller en uppmärksammad incident vid stortävlingen President’s Cup i distans i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, i februari 2019.

Ryttaren Rashed Hamoud Humaid Al Junaibi filmades när han bland annat upprepade gånger lade hela sin kroppsvikt i tyglarna på hästen 8 Minute.

Dessutom var hästens nosgrimma inte korrekt spänd. Ryttaren stängs nu av i tre månader och ska betala ungefär 20 000 kronor i böter samt 30 000 kronor till FEI för handläggningskostnader.

Stängs av i tre år

Ryttaren Said Al Balushi, Oman, stängs av i tre år efter att han red hästen Kekmadar i ett distanslopp i december 2018 där hästen lämnade ett dopningsprov som innehöll förbjudna substansen arsenik. Samma ryttare red även Si Quilombo i ett lopp i Förenande Arabemiraten en vecka senare. Även ett test på denna häst innehöll arsenik. Förutom 20 000 kronor till FEI för omkostnader ska ryttaren betala ungefär 100 000 kronor i böter.

Ett annat av de nu avgjorda fallen gäller hästen Orient Akhmin, riden av Förenade Arabemiratens Adel Mohd Ali Al Housani, i ett distanslopp i Abu Dhabi i oktober 2018. Tester visade att hästen hade en otillåten substans, könshormonet testosteron, i kroppen. Ryttaren har stängts av i två år och ska betala 75 000 i böter 20 000 för handläggningskostnader.

Anabola steroider

Ett annat fall gäller hästen Soda som reds av Ayed Sauod Alosaimi, Saudiarabien, i ett distanslopp i ekipagets hemland i december 2018. I samband med detta testade hästen positivt för de förbjudna substanserna boldione och boldenone som är anabola steroider. Straffet blev även här två års avstängning samt 75 000 kronor i böter och 20 000 i kostnader.

Här kan du läsa om samtliga fall. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden