Avelsnyheter
24 juli 2018 19:00

Fertilitietsproblem för Dimmans Eros

Kan vara värmerelateratNew forestuppfödaren Helena Grühb har meddelat att hennes välmeriterade hingst Dimmans Eros inte längre är att betrakta som fertil, och hans ston flyttas över till andra hingstar. Värmen kan inte uteslutas som orsak för infertiliteten, och nu väntas uppföljande prover till våren.

Fertilitietsproblem för Dimmans Eros
Dimmans Eros har fått fertilitetsproblem, och dessa kan bero på värmen (arkivbild). Foto: Fredrik Jonsving

Det var för snart två veckor sedan som Helena Grühb, Dimmans Stuteri, gick ut med beskedet om att hennes new foresthingst Dimmans Eros RNF 182 (f-98 e Fredriksbergs Dizney-Silverlea Buckskin, uppf Helena Grühb) inte längre var att betrakta som fertil. Helena meddelade på sociala medier att inget sto blivit dräktigt med Eros i år och att en fertilitetsundersökning visat att han hade mindre än 10 procent normala spermier.
– Jag är förtvivlad, det var inte så här det skulle bli, han är bara 20 år, men orsaken bedöms i dagsläget vara åldersskäl, berättar Helena.

Dimmans Eros är en av landets mest meriterade ponnyhingstar som under en lång tid tävlades på högsta nivå i både hoppning och fälttävlan. Han har med flera olika ryttare gått hela 20 SM, fyra NM och ett EM. Bland meriterna finns ett lagbrons vid EM i fälttävlan, NM-guld och NM-silver både individuellt och i lag i hoppning, NM-brons individuellt och NM-silver i lag i fällttävlan, SM-guld i fälttävlan och ett flertal lagmedaljer vid SM i både hoppning och fälttävlan. Han har dessutom gått SM i fälttävlan som häst, och meriterna har lockat till sig stoägare med pensionerade tävlingsponnyer.
– Det har alltid varit lite av Eros lott att han fått gamla tävlingsston som aldrig blivit betäckta tidigare, därför reagerade jag inte direkt när stona började gå tomma, berättar Helena.
– Men när alla gick om, även de med bättre förutsättningar så gjorde vi fertilitetsitredningen för att antingen bekräfta eller utesluta att de uteblivna dräktigheterna berodde på Eros.

Mindre än 10 procent normala spermier

Proverna visade att antalet normala spermier hos Eros är mindre än 10 procent, och därmed går han inte längre att betrakta som fertil. Stona är ny flyttade till andra hingstar, där Eros lillebror Dimmans Emir fått ta hand om de flesta.
– Jag är tacksam över stoägarna som varit oerhört förstående, även om de är lika ledsna som vad vi är, säger Helena.

Hoppet om att Eros ändå ska kunna vara fertil finns dock fortfarande kvar. Andra hingstägare har hört av sig om liknande fall där infertila hingstar fått tillbaka fertiliteten efter antibiotikabehandlingar.
– Jag vill ju ha lite hopp kvar, även om det inte skulle bli aktuellt att ta emot fler utomstående ston så kan jag chansa med mina egna om det ser bättre ut nästa år, säger Helena.

Värmen kan vara en orsak

Det finns även tankar på att det varma vädret kan vara en orsak till infertiliteten. Helena har fått höra från andra hingstägare att de bara har sina hingstar ute tre timmar per dag i värmen eftersom de helt enkelt blir för varma i testiklarna annars.
– När jag fick provsvaret från SLU fick jag beskedet att det berodde på en testikelstörning och att värmen inte kan uteslutas som orsak, förklarar Helena, som tänker göra ett flertal uppföljande prover till våren på Eros.

Oavsett utgången med Eros hoppas nu Helena på att de tre hingstar som i dagsläget finns efter honom visas fram för bruksprov.
– Jag är också oerhört glad över att jag har tre fina döttrar efter Eros, säger Helena, som tillägger att hans mor Dimmans Elmia är ”still going strong”, 24 år gammal med ett fint årsföl vid sidan. Förutom Eros har Elmia även lämnat hingstarna Dimmans Emir och Dimmans Elton (numera kastrerad) och två söner som godkänts i Holland: Dimmans Edward och Dimmans Electron.
– Jag har gjort en grov uppskattning på hur många ättlingar Elmia har fram till nu och jag gissar på runt 120 stycken, säger Helena.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden