Hoppning
12 augusti 2018 20:59

Filip Ågren slog till med familjeuppfödningen

NationelltFörstaårssenioren Filip Ågren vann en bil när han hoppade hem segern i Runsten Equestrian Grand Prix på söndagen. Andrea Falk vann unga ryttarnas Grand Prix i hård konkurrens.

Filip Ågren slog till med familjeuppfödningen
Filip Ågren slog till och vann söndagens Grand Prix i Runsten. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. ArkivFoto: Roland Thunholm

Grand Prix-klassen gick över 1,55-hinder och det var bara två ryttare som klarade banans grundomgång med tolv hinder och 15 språng felfritt; Filip Ågren och Fredrik Spetz.

Den stora gräsbanan på Runsten passade Filip och hans häst Cardina (sto f 2003 e Cardento-Diamond uppf/äg Karin Edman-Ågren) perfekt.
– Jag rider på gräs hemma varje dag så jag kanske hade lite fördel av det i dag, säger han.

Blott 22-årige Filip Ågren gick ut sist i omhoppningen och visste då att han hade råd med ett nedslag för att ta hem segern som innebar en bil och 100 000 kr. Alla bommar låg kvar och segern samt de generösa priserna var hans.
– När jag såg att Fredrik rev två hinder visste jag att jag kunde rida lugnt för att vinna. Jag tycker att Cardina hoppade ännu bättre i omhoppningen än i grundomgången.

Känner varandra väl
Filip Ågren känner sitt lilla sto väl. Han har ridit henne i sju år och ekipaget har mycket rutin från ungdomsmästerskap men detta är deras första säsong på seniornivå.
– Vi har fött upp Cardina själva och pappa red henne fram tills hon var sju år, sedan tog jag över. Hon är fantastisk trots sin storlek, 1,60 m hög när hon sträcker på sig, säger Filip.

Fjolårsvinnaren red hem andraplatsen
Fredrik Spetz slutade på en tredjeplats efter två nedslag i omhoppningen och fjolårssegraren Jacob Hellström knep andraplatsen efter ett tidsfel i grundomgången och ett nedslag i omhoppningen.
– Det känns faktiskt väldigt bra att bli tvåa idag, jag är nöjd med min häst och Filip är verkligen värd den här segern, säger Jacob.

Andrea Falk vann Oslobiljett
Det var den tionde upplagan av Runsten young rider grand prix som anordnades under helgen. Vann gjorde Andrea Falk med Akonit S (valack f 2004 e Askari-Werther uppf Angelika Schareina äg Meja Verksamhetsutveckling AB). Ekipaget tävlade senast under SM och efter en 6:e plats på mästerskapet kände sig Andrea revanschsugen.
– Jag var inte helt nöjd efter SM och hoppades komma högre upp här, säger Andrea Falk.

Ekipaget hade ett bra läge då de gick ut sist i omhoppningen. Andrea red målmedvetet och lyckades kapa ledartiden med en halv sekund.
– Konkurrensen var hård och jag visste att jag var tvunget att ge allt för att vinna. Alla var jämnsnabba men jag tog bort galoppsprång till sista hindret.

I och med segern så vann Andrea en prischeck på 50 000 kr och en biljett till Oslo Horse Show där hon får starta med två hästar.
– Det ska bli väldigt roligt att åka till Oslo. Jag har aldrig varit där och det kommer att bli en jättebra erfarenhet för oss.

På andraplats kom Michaela Gustaphson och på tredjeplats Alice Tapper, båda två var dubbelt felfria i klassen.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden