Blogg
18 november 2016 06:36

Fina hingstar i Vechta

Lena Nyström fortsätter sin resa runt i Europa för att titta på hingstpremieringar. Den här helgen är det Vechta som gäller och som vanligt kommer hon med snabba rapporter och insiktsfulla kommentarer.

Är nu på plats i Vechta för att följa Oldenburgförbundets hingstpremiering som varar i tre dagar.

I dag (torsdag) är det besiktning på hårt underlag utomhus samt longering inomhus som står på schemat. I morgon (fredag) följer så löshoppning och lösgalopp för hopphingstarna varefter kåringsresultatet tillkännages i samband med skrittringarna efter varje grupp.

De hoppbetonade hingstarna bedöms av Uwe Heckmann, Wolfgang Schulze-Schleppinghoff, Peter Weinberg, Harm Thormählen samt Jan Vleugels.

För gångartshingstarna utgår löshoppning, i övrigt är det samma bedömningsförlopp med följande domarteam; Evelin Schlotmann, Jürgen Koschel, Wolfgang Schulze-Schleppinghoff, Uwe Heckmann samt Ulrich Henschke.

På lördag förmiddag utses premie- samt segerhingstar, därefter följer auktion och på kvällen den underhållande Althengstparade, då hingstar i olika åldrar visar upp sig under ryttare.

Det finns några hingstar med svensk anknytning med här, dels äger Johan Ifverson hälften av såväl katalog nr 67 (Grey Flanell-Don Schufro) som nr 77 (Vivaldi-Donnerschwee), dels är svenskavlade Tomahawk (Temptation-Sandro Hit) pappa till katalog nr 74 ue. Zack, uppfödd i Danmark.

Vidare har 2M2 Horses från Båstad en hoppstammad hingst, kat nr 10 (Canturo-Cassini) till bedömning. Om denna uttalar jag mig först under morgondagen, då han gjort det han är avlad för att göra.

Det var rejält med krydda i Grey Flanell-avkomman, som emellanåt tände till ordentligt under longeringen och dessemellan visade upp sig på ett välbalanserat sätt med fint påskjut i såväl trav som galopp. Skritten är taktren och inte speciellt stor. För Grey Flanell (Gribaldi-Clevicimbel) är det första årgången.

Vivaldin gav ett sansat och harmoniskt intryck på böjt spår. Han är inte spektakulär på något sätt även om han har antydan till den vackra frambensmekanik som i de flesta fall karakteriserar sin faderns avkommor. Skritten är fin.

Tomahawken har en rejält grov hals som inte är smickrande och som i viss mån får honom oproportionerligt stor i fronten. Han har tre stora fina gångarter, utan att bli för långsam.

En av Lenas favoriter, e. Escolar-Contender, med bra psyke och fin balans. Foto: Lena Nyström
En av Lenas favoriter, e. Escolar-Contender, med bra psyke och fin balans. Foto: Lena Nyström

Imponerade ordentligt på mig i dag gjorde tre hingstar, jag tar dem i katalogordning och börjar med nr 51 (Escolar-Contender). En stor, 172 cm, välbyggd, förvånansvärt ädel herre, vilken delägs av Gestuet Sprehe och inte är till salu. Skritten är inte så stor, traven är lätt, luftig, rörlig och elastisk precis som galoppen. Hingsten verkar ha ett riktigt fint psyke och har en härlig balans. Jättefin!

Nästa favorit är nr 64 (Fürstenball-Quattro B), ägd av Johannes Westendarp och till salu om han blir godkänd. Tryck bakifrån med fina bärande bakben och vackra framben, såväl på hårt underlag som vid longeringen. Även skritten håller riktigt god kvalitet. Mitt tips avseende segerhingst.

Blue Hors hade en riktigt riktigt fin Zack-son med kat nr 78, danskfödd med Sandro Hit och Solos Carex på mödernet, så han kan inte bli segerhingst. Inte heller denna individ är till salu. Hingsten rör sig med mycket knän och en härlig bakbensmekanik, han är kvick och smidig. Skritten är av det kortare slaget.

Givetvis fanns det många andra fina hästar här, kollektionen är bra och här kommer ett axplock av hingstar som av en eller annan anledning fastnat på min näthinna.

Nr 35 (Ampère-Royal Diamond) har en fin modell, han bär bra på sina bakben, är lätt i fronten, har en fin balans och en bra skritt. Även nr 38 (Ampère-Lorentin) stämmer fint in på ovanstående beskrivning, två fina representanter för sin fantastiske fader som nu flyttar över Atlanten.

Bretton Woods, som inte tillhör mina favoriter, hade en trevlig son i nr 41, ue Fürstenball, därefter kommer Don Schufro. Denna individ har långa vackra linjer, han är mjuk och smidig i sin mekanik utan att vara spektakulär. Skritten håller god kvalitet.

Den här hingsten e. Danciano-Sandro Hit kan säkert bli en av dyrgriparna vid lördagens auktion. Foto: Lena Nyström
Den här hingsten e. Danciano-Sandro Hit kan säkert bli en av dyrgriparna vid lördagens auktion. Foto: Lena Nyström

Många fastnade för kat nr 44 (Danciano-Sandro Hit), en högställd rörlig vacker individ med mycket mekanik i samtliga gångarter. Sannolik premiehingst, sannolikt inte helt gratis på auktionen…

Ad Valk hade med en son e. sin egen Desperado, nr 48, med Fidertanz på modersidan, denna individ är inte till salu. Hingsten har en fin mekanik i trav och galopp, medan skritten är av fullt godkänd kvalitet.

En väldigt vacker häst var kat nr 53 (Feedback-Sir Donnerhall). Han var dessutom lätt i fronten men lite långsam bak och hade en relativt ordinär skritt.

Follow Me (Fürstenball-Donnerschwee) har sin första kull till kåring och Lodbergen, där han står, hade en riktigt fin representant med kat nr 55, vilken på mödernet har Lauries Crusador xx. Hingsten, som inte är till salu, har en fin mekanik med härliga bakben och en trevlig skritt. En häst att hålla ögonen på framöver.

For Romance-sonen med kat nr 58 ue. Dormello var en imponerande individ med en utmärkt galopp och en trav med massor av elasticitet, men frågan är om den inte är för långsam. Skritten är bra.

En strålande galopp hade Lord Leatherdale-sonen från Van Olst i Holland. Metall på modersidan borgar för en fin travmekanik, medan skritten är av det knappare slaget.

Den siste att omnämnas här är Sezuan-Hotline-avkomman med nr 73 från Morten Plenborg i Danmark, en mjuk och rörlig representant för sin fader.

Detta var allt för i dag, kära vänner! När ni läser detta är jag förhoppningsvis på väg ur sängen för ännu en dag fylld av underbara hingstar på Pferdezentrum Vechta. Ny rapport kommer i morgon kväll!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden