Blogg
3 september 2016 18:20

Rapport från BuCha-finaler

Lena Nyström rapporterar från finalerna i Bundeschampionat. "Vinnare alltså fantastiska Deluxe, stoet som i mina ögon redan på UVM borde varit på pallen" skriver hon i lördagens blogg.

Finaldags, skyig himmel och en tämligen rejäl bris, solglasögonen fick stanna på hotellet idag.

Första finalen är för de 4-åriga stona och valackerna, 8 st ekipage har kvalificerat sig och av dessa gå de tre bästa vidare för testridning i eftermiddag.
I första gruppen på 3 hästar fanns Eva Möller på Bordeaux-sonen Best Friends med Don Primero på mödernet. Valacken ägs i partnerskap mellan Ulf och Eva Möller, Fam Pape, Fam Finken och Beckmann, undrar om namnet betyder något i sammanhanget?!
Hästen rör sig med en korrekt trav, som ibland dock blir lite snabb, något som med tiden med hög sannolikhet kommer att försvinna när samlingsgraden ökar. Skritten håller en god kvalitet och galoppen är användbar, men som hos så många andra Bordeaux-avkommor inte den bästa gångarten.

Falicone (Fürstenball-De Niro) har en mjuk schwungfull trav, en bra skritt men han blir lite rak i sin bakbensaktion i galopp.

Flora de Mariposa (Fürstenball-Rubin Royal) är en väldigt fin häst med härlig trav, utmärkt skritt och en något bättre galopp än ovan nämnda Falicone.

Fürst Oliver (Fürstenball-Callaho Wenckstern) inleder 2.a startgrupp. En häst med vacker travmekanik, relativt kort skritt och en för många Fürstenball-avkommor typisk galopp, inte super.

Lord Nirius (Lord Carnaby-Wolkenstein II) har en massa gummi i sin trav men släpper något med sina bakben. Skritten är av hyfsad kvalitet och galoppen är underbar.

Quizmaster (Quasar de Charry-Velten Third) har även han en massa gummi i sin travmekanik men han hade kunnat bära något mer bak. Skritten är riktigt bra och galoppen härlig med stort register.


Sisters Act

Sisters Act (Sandro Hit-Royal Diamond) är ett sto med tre jämna trevliga gångarter, hon verkar dessutom ytterst ridbar och är av fin modell.

Sista startande var True Love (Totilas-Florencio) som idag fick 9 för sin trav, där hon har starka fina bakben, men kunnat visa mer elasticitet, 9,5 på sin härliga galopp och 8,0 på en skritt som absolut inte är värd mer än 7,0-7,5. Publiken buade våldsamt!

Under eftermiddagens testridning för det tre ekipagen i täten rättade det hela dock till sig, då Sisters Act fick nästan full pott av testryttarna och blev Bundeschampionessa med True Love på 2.a plats och Quizmaster på 3.e.

6 kralliga 4-årsgrabbar till final, 3 av dessa skulle selekteras till eftermiddagens testridning.
I första gruppen Villeneuve (Vitalis-Dancier) med lätt fin trav understödd av fin bakbensmekanik, skritten är mycket bra, liksom galoppen.

Best For Me (Bretton Woods-Latimer) är för långsam bak i i trav för min smak, skritten är bra och galoppen likaså.

Bon Coeur (Benetton Dream-Sandro Hit) travar långsamt och lite brett bak, skrittar enormt och galopperar väldigt fint.

Borsalino (Boston-Fidermark) har även han långsamma bakben i trav, en bra skritt och en galopp där han kunnat vinkla bättre bak.

Dominy (Diamond Hit-Pour Plaisir) besitter tre fina gångarter, men är lite gammaldags och lågställd i sin modell.


Don Martillo

Sist ut Don Martillo (Don Juan de Hus-Benetton Dream) är en fantastiskt fin individ, vilket man inte behöver vara Einstein för att se! Han fick rättvisa 8,5 för sin trav, 9,5 för sin galopp och 10,0 för sin skritt och uppskattades dessutom av testryttarna, en mycket värdig Bundeschampion! Silver till Bon Coeur och brons till Villeneuve.

6-årsfinal:
Först ut Sonnenschein (Sir Donnerhall-Bolero), riden av Nicole Wego, en häst med en generellt fin mekanik, härliga byten och skolor och väl utförda skrittpiruetter. På minussidan ligger att han kunnat bära något bättre bak, ffa i trav. Poäng på trav 8, skritt 9, galopp 8, lösgjordhet 8,5 o allmänt intryck 8,5, totalt 8,4.


Sonnenschein

Efter att startnr 2, Zalando, inte dök upp, var det dags för Boulevard de la Croisette (Belissimo-Sir Donnerhall) under Julia Schönnherr. Som stammen antyder bär denna hingst väldigt dåligt på sina bakben i trav, något som blir extra tydligt i längningar, betyg där 7,5. Skritten är ganska god, men skrittpiruetterna stora och ocentrerade, 8,0. I mina ögon den bästa gångarter är galopp, bytena är rena utan större gest, 8,0. Hästen går i en föredömlig form med fint stöd, betyg för lösgjordhet 8,5 och AI 8,0, totalt 8,0.

Nästa till start är Lewitz-produkten Lord Schufro (L’Espoir-Sandro Hit), managerad av Steffen Frahm. Även här visar hästen vad stammen hintar om; fräcka vevande framben och bakbenen på en annan planet i travarbetet, trots detta får han 8,5 på den grundgångarten. Domarteamet påpekar även att skritten är väldigt takten, vilket jag opponerar mig mot, 8,0. Grundkvaliteten på galoppen är bra, men spänningar inför bytena förstör det mesta, 7,5. Rättvisa 6 på lösgjordhet och 7,5 på perspektiv, totalt 7,7.

Annabel Frenzen på L’esprit (Lord Loxley-Sandro Classic) är nästa par att äntra banan. I trav är fronten lätt och bakbenen med, skritten är ren och galoppen inte den största, men bytena är rena. Hästen dyker emellanåt i formen, betyg 8,0 8,0 7,5 8,0 8,0, totalt 7,9.

Rockman Royal (Rock Forever-Show Star) under Stefanie Wolf hade inte sin allra bästa dag på jobbet. Formen var något ostadig, skritten relativt kort och galoppen av otillräcklig kvalitet, dessutom hade de problem i bytena. 8,0 8,5 7,0 6,5 7,5. Totalt 7,5

En som verkligen vaknat på fel sida var Flavis (Flanagan-Ehrentusch), en av avelshingstarna på det närliggande Statsstuteriet här i Warendorf. Trots god ridning från Anja Wilimzig var formen orolig och ekipaget krängde i bytena, för mig ser han mest ut som en ponny som springer runt. 7,3 blev slutbetyget.


Goldmond

Så kom Goldmond (Imperio-Latimer); avslappnad, lösgjord, lydig och allt annat än konstruerad i sina gångarter, enbart understödd av sin ryttarinna Birgit Hild. Skritten var dagens highlight med 9,5, men såväl traven som galoppen och lösgjordheten belönades med 8,5, medan allmänt intryck även det förtjänade en 9,0. Totalt 8,8, strålande lycklig ryttarinna.

Rudolf Widmann på trevliga Sandokan (San Amour-His Highness) fick rättvisa 9,0 på sin trav och 8’or på sina båda andra grundgångarter. Tyvärr lägger han huvudet på sned ibland och kryper dessutom bakom lod ibland, varför lösgjordheten bedömdes med 7,5. Domarna anser dock att hästen har potential, 8,5, totalt 8,2.

Sist ut före paus Marcus Hermes på Abegglen (Ampère-Carabas), en stor iögonfallande herre, vilken tyvärr idag skrittade som en kratta i den samlade skritten, 5,5. Trav och galopp är det dock inget fel på, även om han ibland har lite svårt att bära upp sin stora mekanik, betyg 8,5. Med avseende på skritten sjönk även betyget för allmänt intryck, 7,0. Slutsumma 7,5.

Först ut efter pausen, ett av mina favorit-ekipage; Aikie Fehl på Chilly Jam (Romanov-Compliment). Traven är en saga att skåda, hästen går i en underbar form och 9.an satt som en smäck. Skritten är av det kortare slaget, men den är ren och det är tydlig skillnad mellan den ökade och samlade gångarten. Galoppen håller även den en riktigt fin kvalité, bytena är rena och väl genomsprungna, men tyvärr blev damen rädd i den sista ökningen. Detta inverkade givetvis på lösgjordhetsbetyget, dock kan ingen ta ifrån hästen en positiv framtidspotential. 9,0 8,5 8,0 7,5 8,5, tot 8,3.

Katrin Burger rattade därefter runt Sir Solitär (Sir Sandro-Disco-Tänzer) på ett vettigt sätt, hästen bär inte ordentligt bak, den var trock i fattningen och far upp med kruppan i flera av bytena, totalbetyget på 8,0 känns onödigt högt.

Lassira B (Lissaro-Lancer), hästen med den stora gången, gjorde det bra idag under Christina Konings. Även idag var det uppenbart att hon har svårt att managera sina stora gångarter och det blir ingen riktig samling vare sig i trav eller galopp, vidare slog hon sig fri i andra skrittpiruetten och bytte efter hjälp i sista bytet. Betygsrad enligt följande; 8,0 9,0 8,0 7,5 8,0, summa 8,1.

Rock Forever II (Rockwell-Landstreicher) , tillhör ju inte heller mina favoriter, han klyver sig i traven, är inte rentaktig i den samlade skritten och var hög i kruppan i flera av bytena. Även han landade på 8,0 totalt.


Deluxe

Sen var det dags för stjärnan! Redan på UVM i Holland störde det mig att det fantastiska stoet Deluxe (Don Primus-Lancer II) riden av Laura Blackert inte fick mer poäng, det är en klasshäst! Dagens runda lämnade inte mycket övrigt att önska och poängraden 9,5 8,0 9,0 9,0 9,5 – 9,0 känns helt rättvis.

Anja Engelbart gjorde en ok runda med Fusion (Fürst Romancier-Sion). Hästen går för det mesta under travprogrammet i en vettig form, men faller på fronten under galopparbetet och får då svårt med bytena, han belönades med 8,5 8,5 8 6,5 8, totalt 7,9.

Därefter var det dags för Eva Möller på Quick Nick (Quaterback-Abanos). Hästen kommer ofta bakom lod och gör dåliga öppnor, skritten är underbar och bytena är rena men alltför slätstrukna, även han fick för mycket betalt med 8,0 9,0 8,5 7,5 8,5 – 8,3.

Duktiga Lena Stegemann visade upp Don Toyamo (Don Romantic-Sandro Hit) i ett program som lovade så gott; fin form, härlig gångartsmekanik, förnämliga skolor och fina byten, tills… Samma sak som hände i onsdags, fast mycket mer utpräglat; tvärstopp före 3.e bytet och absolut ingen lust att röra sig framåt… Lena lyckades övertala honom, men tyvärr var dagen redan förstörd. 9,0 8,5 8,0 6,0 8,0, summa 7,9.

Sist ut vackre Bluetooth (Bordeaux-Riccione), riden av Steffen Frahm. Hästen har en ljuvlig travmekanik men går för det mesta med för kort nacke, skritten är kort och han stannade helt med bakbenen i den andra piruetten. Galoppen håller en ok kvalitet men bytena är slätstrukna, betygsraden som följer 9,5 7,0 8,0 7,5 8,0, totalt 8,0.

Vinnare alltså fantastiska Deluxe, stoet som i mina ögon redan på UVM borde varit på pallen!!! Silver till Goldmond och brons till Sonnenschein.

Ha en fin lördagkväll så hörs vi i morgon 🙂
Lena

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden