Hoppning
12 augusti 2023 07:00

Finalklart på hopp-SM – så följer du medaljstriderna

SM på SundbyholmDet har blivit dags för SM-finaler på Strömsholm – och det kommer med stor sannolikhet att bli omkastningar och väldigt tajt i alla kategorier. Här är allt du behöver veta för att följa den spännande upplösningen.

Finalklart på hopp-SM – så följer du medaljstriderna
Victoria Jensen, här med D-ponnyn Inez HX, har guldläge både i kategori C och B. Foto: Roland Thunholm

Sundbyholm har bjudit på mycket regn men också lite solsken under årets samlade hopp-SM för alla kategorier. Flera ekipage har hållit ett stadigt grepp om toppen från start samtidigt som det har blivit omkastningar i de aktuella ställningarna inför helgens SM-finaler. Först ut på lördagen, efter en vilodag på fredagen, är seniorerna följt av young rider och juniorer. Ponny- och childrenekipagen vilar på lördagen och laddar istället för finaler på söndag.

Efter två 1,50-rundor höjer banbyggaren Peter Lundström till 1,55 för seniorerna, där Emma Emanuelsson toppar tillsammans med Canbella PS. Tvåa ligger Stella Röhlcke med Delina medan Pontus Westergren sitter på bronsplatsen tillsammans med Cayton. Poängskillnaderna är dock inte stora, inte heller längre ner i ställningen, och vad som helst kan hända.

EM-ekipaget Kajsa Björe och Lincourt Luidam har guldläge i YRSM, Moa Behrens ligger tvåa med Calida van het Exelhof och Emma Stadling är trea med Calleth you, Cometh I.

Bland juniorerna delar Alicia Feretti och Intermezzo förstaplatsen med Mathilda Hansson och Hello HX. Samtidigt är Tilda Sandstedt och Java delad trea med Nora Andersson och Nilia vd Bisschop.

Finalen i respektive kategori blir den tredje utmanande rundan på fyra dagar och den som håller ihop det hela vägen har chansen att få sätta tänderna i en åtråvärd medalj.

Ponny och children rider på söndag

Bland D-ponnyerna är det tre ekipage i delad ledning. Dubbla EM-silvermedaljören Ellen Hammarström är ett av dem med silverponnyn Ocean Des As. Victoria Jensen och Inez HX samt Klara Karlsson och Highburren Grace är de andra två. Därefter följer hela nio stycken ekipage som delar på fjärdeplatsen – således är det bäddat för en mycket tajt och spännande final på söndag.

Sex ekipage ligger i sin tur i delad ledning i kategori C. Här hittar vi bland andra återigen Victoria Jensen, denna gång med Epona de Saint Lo.

Om möjligt är det ännu tajtare i kategori B, där tio ekipage delar på förstaplatsen. En av dem är Adam Hammarström, lillebror till Ellen, som rider familjens superponny Tullohea Minnie.

Även children kommer att bjuda på en rejäl fajt med elva ekipage i toppen. Här hittar vi bland andra Jonathan Hansson, lillebror till Mathilda Hansson, på Staralme Esc Z, stjärnhästen som tidigare skördat framgångar med Janelle Larsson.

Tidsschema lördag

12.30 SM-final i 1,55 för seniorer (20 startande)
14.00 YRSM-final i 1,45 (17 startande)
15.30 JSM-final i 1,40 (21 startande)

Söndagens tidsschema är ännu inte uppdaterat, men children är först ut följt av B-, C- och sist D-ponny.

Start- och resultatlistor samt totalställningar

Equisport sänder live (betaltjänst)

SM-regler

Ridsport är på plats och rapporterar direkt från SM-finalerna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden