Veterinärt
2 maj 2018 16:25
Ridsportplus

Fler fall av neurologisk form av EHV-1

EHV-1Den neurologiska formen av herpesviruset EHV-1, den sort som ger rörelsestörningar, är fortfarande ovanlig men verkar ha ökat i antal på senare år. Just nu pågår utbrott i Danmark och i år har det konstaterats i tre stall i Sverige.

Fler fall av neurologisk form av EHV-1
EHV-1 är en luftburen smitta, men virus kan även spridas genom exempelvis otvättade händer. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ekvint herpesvirus, EHV, är vanligt förekommande i hela världen. Infektionen finns i flera varianter, där den mest fruktade är EHV-1. Den kan ge tre helt olika sjukdomsförlopp: luftvägsinfektion, abort eller neurologisk sjukdom.

    Herpesvirus med neurologiska symtom verkar ha ökat i antal de senaste två åren. Det finns redan tre stall med konstaterade fall i Sverige i år.

    Luftburen smitta

    EHV-1 är en luftburen smitta, men virus kan även spridas genom utrustning, otvättade händer och kläder. En häst som smittats av viruset, bär det kvar i kroppen i ett vilostadium. I vilofasen är virus inte smittsamt, men det kan aktiveras vid stress. Sådana faktorer kan vara miljöbyte, kastration, långa transporter och smärta.

    Just att virus kan aktiveras vid ett senare tillfälle har fått en del hästägare att börja fundera. Hur går det vid hästköp och miljöbyte, tänk om hästen plötsligt blir sjuk i samband med detta och smittar andra?

    Stannar latent

    Ridsport har bett statsveterinär Gittan Gröndahl, SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) att berätta mer.
    – Det stämmer att det är typiskt för herpesvirus att stanna latent i kroppen, och det kan blossa upp eller utsöndras en annan gång. Ofta är det när hästen är nedsatt av någon orsak, precis som vid munsår på människa. De flesta vuxna hästar har haft flera olika typer av ekvina herpesvirus under sitt liv.

    Det har till och med förts fram tankar kring att det vore bättre att avliva hästar med neurologiska symtom, som testat positivt för EHV-1, så att de inte blir smittbärare för resten av livet. Är det realistiskt?

    – Nej, det verkar vara feltänkt, det är inte av den anledningen man skulle avliva i så fall, utan för att hästen lider av sin hjärninfektion och kan ha en dålig prognos för tillfrisknande.

    – Jag tror inte det skulle bli kvar många hästar i världen om man skulle avliva alla som haft herpesvirus. EHV-1 är jättevanligt bland föl och unghästar och om man undersöker friska slakthästar så bär de flesta på herpesvirus latent i kroppen. Det är endast i sällsynta fall det leder till inflammation i hjärnan och ryggmärgen.

    – En häst som haft neurologiska symtom av EHV-1 är inte smittspridare i högre grad än de hästar som haft de andra formerna.

    Det som hästägare kan göra för att skydda sig från smitta i görligaste mån, är att komma ihåg standardråden för nya hästar i stallet:
    • Placera nyanlända hästar i ett separat stall de första veckorna
    • Ta tempen på dem varje dag och kontrollera eventuella tecken på sjukdom.

    Fakta

    EHV-1

    EHV-1 kan yttra sig på tre olika sätt, med skilda sjukdomsförlopp:

    • Luftvägsinfektionen ger feber, trötthet och aptitlöshet. Symtomen kan vara så milda att hästägaren inte märker något eller hög feber, näsflöde och hosta.
    • Livmoderinfektion (virusabort). Innebär att ett smittat sto oftast kastar sitt foster, vanligen under senare delen av dräktigheten.
    • Hjärn- och hjärnhinneinfektion med neurologiska symtom. Hästen blir vinglig i bakdelen, kan inte koordinera sina rörelser och får slapp svans. Hästen kan få svårt att resa sig och har ibland svårt att kontrollera sin urinering. Allt börjar med en febertopp och sedan kan rörelsestörningarna komma några dagar efteråt.

    Det finns vaccin mot EHV-1, men det skyddar inte från den neurologiska formen.

    EHV-1 är anmälningspliktig och insjuknade hästar ska omedelbart isoleras och isoleringen bör hållas i minst tre, helst fyra veckor efter sista symtom.

    Expandera

    En film som visar en häst med svåra neurologiska störningar av EHV-1 och mer information finns hos SVA.

    Texten publicerades första gången i Ridsports pappersupplaga, nr 7/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden