Sverige
16 april 2019 08:39

Fortfarande rester av EHV-1-viruset hos Skånsta Ryttare

UppdateradNya prover tagna på hästar hos Skånsta Ryttare visar att flera hästar fortfarande bär på viruset EHV-1, trots att de tillfrisknat. Anläggningens öppnande skjuts därför fram - igen.

Fortfarande rester av EHV-1-viruset hos Skånsta Ryttare
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Jeanette Flensburg

Det är Skånsta Ryttare som på sin webbplats berättar om den senaste utvecklingen.

Vid ny provtagning på samtliga hästar i anläggningens sjukstall visade det sig att ytterligare sju hästar har rester av viruset EHV-1. Ingen av dessa sju hästar har dock haft några neurologiska symptom under sin sjukdom.

”Inga nya sjukdomsfall alltså, men vi kan tyvärr inte garantera att vi är helt smittfria ännu” skriver Skånsta Ryttare på sin hemsida.

Skånsta Ryttare har varit hårt drabbat av viruset med flera hästar som har dött av sjukdomen. Anläggningen har varit isolerad sedan i mitten av januari och planen var att den skulle öppna igen i början av april. Vid provtagning visade det sig dock att en häst bar på viruset, öppningen flyttades fram och ytterligare provtagning gjordes efter det.

De åtta hästar som fortfarande har rester av EHV-1 har tagits ifrån anläggningen till en av anläggningens sommarhagar där det har byggts ett vindskydd.

Nya prover kommer att tas på de aktuella hästarna och om dessa är okej är planen att anläggningen öppnar den 3 maj. Innan dess ska stallarna saneras.

Ridsports samlade rapportering om Skånsta Ryttare.

Ekvint herpesvirus - EHV

De viktigaste varianterna hos häst:

 • EHV-1 – kallas även virusabort
  Kan orsaka kastning hos dräktiga ston; övre luftvägsinfektion eller neurologisk sjukdom hos övriga.
 • EHV-2 
  ger förkylningssymtom och ögoninfektion. 
 • EHV-4
  är nära släkt med EHV-1. Ger luftvägsinfektion och enstaka abortfall.
 • EHV-5 
  kan ge luftvägsinfektion.
 • EHV-3 
  är ingen luftvägsinfektion utan ger blåsor på yttre könsvägarna (godartad beskällarsjuka).

Behandling 
Hästarna får vila, antibiotika hjälper inte mot virus. Dropp och annan understödjande medicinering kan behövas till svårt drabbade hästar. Smittan är framför allt luftburen och hästar som insjuknat bör isoleras. Vid virusabort är det döda fostret, fostervätskorna och efterbörden smittförande.

Vaccin 
Det finns vaccin mot EHV-1, virusabort. Ges i femte, sjunde och nionde dräktighetsmånaden. Vaccinet ger inte fullständigt skydd, men cirka 60-75 procents skydd mot kastning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden