Sverige
18 juli 2022 06:25

Flera placeringar till Sverige under International Young Breeders VM

Mästerskap7-9 juli pågick International Young Breeders VM i Nederländerna där 20 avelsförbund och 160 deltagare tävlar mot varandra i fem olika moment. Sverige deltog med åtta nervösa tjejer som tog hem flera priser.

Flera placeringar till Sverige under International Young Breeders VM
Det svenska laget nere på plats i Nederländerna. Foto: Michaela Swärd

International Young Breeders VM anordnas vartannat år av olika värdländer där deltagarna tävlar i de fem momenten – löshoppningsbedömning, exteriör- och gångartsbedömning, att visa häst vid hand och ett teoriprov. Det tävlas även i grooming som dock inte räknas in i den stora tävlingen.

Det svenska laget

Det är genom två deltävlingar som det svenska lagen tas ut av ung SWB – ett juniorlag 15–19 år och ett seniorlag 20-25 år. Årets tävlingar låg i samband med finalerna av Ung SWB Cup som gick på Flyinge den 24 mars och Strömsholm den 7 april, där de med bäst resultat från båda tävlingarna blev uttagna. Uttagna till juniorlaget blev Karolina Jonsson, Lova Halvarsson, Therese Ödling och Elin Hildingsson. Seniorlaget i sin tur bestod av Thea Karlsson, Michaela Eriksson, Johan Ellenrieder samt Fatima Palmcrantz. Lagledare var Michaela Swärd och Anna-Lena Johansson.

Young Breeders Vm-22

Sverige presterade

Under fredagen avlöpte de fem momenten där Sverige plockade hem första pris i grooming för seniorer. Genom Lova Halvarsson hamnade Sverige två i löshoppningsbedömning individuellt för juniorer. Lova höll sig även väl framme och knep andraplatsen i exteriör- & gångartsbedömning individuellt, junior. Karolina Jonsson landade på nionde plats i samma klass.

Seniorerna lyckades även de ta hem ett par placeringar genom Michaela Erikssons fjärdeplacering i löshoppningsbedömning individuellt och Thea Karlssons sjätteplacering exteriör- & gångartsbedömning individuellt.

Fakta

Mer om de fem momenten

  • Löshoppningsbedömning – deltagarna ska få poäng så nära domarnas som möjligt under löshoppning. 
  • Exteriör- och gångartsbedömning – precis som i löshoppningen ska deltagarna hamna så nära domarnas poäng som möjligt.
  • Visa häst vid hand – bedömning sker utifrån hur väl den häst deltagaren blivit tilldelad visas.
  • Teoriprov – 25 slumpmässiga frågor ska besvaras. 
  • Grooming – lagen får en timme på sig att grooma med knoppar, svansfläta etc. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden