Sverige
8 juni 2018 13:39

Flyinges smarta ridhus ska hålla koll på häst och ryttare

SmartEtt ridhus där ryttarens sits kontrolleras automatiskt och ett larm går när ryttaren har nött för länge på samma övning.
Låter det som en fantasi?
− Ingenting är omöjligt, försäkrade Madeleine Malmsten från Ridsportens Innovationer.

Flyinges smarta ridhus ska hålla koll på häst och ryttare
Det smarta ridhuset finns på Flyinge. Madeleine Malmsten är projektledare för Ridsportens Innovationer. Foto: Fredrik Jonsving/Anna Nyberg

Stora ridhuset på Flyinge håller på att utvecklas till ett smart ridhus, där all tänkbar teknik kommer att kunna testas.

− Redan i dag finns sensorer på plats som mäter temperatur, luftfuktighet, och hur mycket ridhuset används. Om bara ett par veckor kommer ytterligare sensorer på plats, och då kan vi börja mäta hästens positionering, hur mycket hästen går i de olika varven, och om volten var rund – som några exempel, berättade Kristina Berggren vid en presentation för särskilt inbjudna på Ridskolan Strömsholm på onsdagskvällen.

180608madeleine O Kristina Fix
Madeleine Malmsten och Kristina Berggren från Ridsportens Innovationer, ett samarbete mellan Saab, Svenska Ridsportförbundet samt Flyinge och Strömsholm. Foto: Anna Nyberg

Först i landet

Kristina Berggren och Madeleine Bergsten är projektledare för Ridsportens Innovationer, som går ut på att fånga upp den senaste tekniken och ta den i bruk med målet att nå hållbara hästar och bättre prestationer på tävlingsbanorna.

Sveriges första smarta ridhus håller nu på att skapas på Flyinge. Med hjälp av sensorer i både ridhuset och på ekipaget kan mätningar göras och data samlas in.
− Sedan kan vi göra exakta mätningar av väldigt mycket, som hur ridningen påverkas beroende på hur många ekipage som finns i ridhuset, och hur ryttaren rider vid träning respektive tävling, sade Kristina Berggren.

− Mätningarna kan sedan användas vid forskning, examensarbeten, utvärderingar, utveckling, och vid demonstrationer, fortsatte Madeleine Malmsten, teknikern i teamet och den som rent fysiskt sätter upp sensorerna i ridhuset.

Kameror ett önskemål

Ett 30-tal ryttare och tränare lyssnade på presentationen, och fick sedan själva komma med förslag om vad som skulle kunna mätas i ett smart ridhus.

Många tyckte att kameror som filmade ekipaget vore önskvärt, liksom olika sätt att mäta hur hästens hållbarhet påverkas. Olyckslarm, en funktion som larmade om underlaget börjar släppa i någon del av ridhuset, liksom data om underlagets påverkan på hästen var andra önskemål som framfördes.

Sista ordet gick dock till Ulla Håkanson:
− Glöm inte att rida utomhus, för då blir hästen inte hållbar oavsett hur man gör.
− Vi vill absolut inte bara att ni ska sitta i ridhus och rida, och vi skickar gärna med Ulla några sensorer som kan användas i skogen, svarade Kristina Berggren.

180608deltagare Fix
Deltagarna, bland annat Ulla Håkanson som syns i bild, fick bidra med idéer om hur ett smart ridhus kan användas. Foto: Anna Nyberg

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden