Sverige
1 januari 2018 16:33

Föl avlivat efter att ha skrämts av fyrverkerier

Slet sigEtt åtta månader gammalt föl på Gotland avlivades på nyårsafton efter att ha skadat sig i samband med att hon blev skrämd av fyrverkerier.

Föl avlivat efter att ha skrämts av fyrverkerier
Fyrverkerier innebär ofta stora problem för hästar och hästägare. Foto: Istock

Det var vid 20.00-tiden på nyårsafton när fölets ägare Jeanette Jussila gick ut i hagen för att hämta in hästarna till stallet på gården i Väskinde som olyckan var framme.
– Hästarna var oroliga och skärrade när jag kom ut och det var väldigt svårt att få tag i dem. Det hade börjat skjutas redan tidigt på eftermiddagen runtomkring i trakten, säger Jeanette Jussila till Hela Gotland.

Hon hade precis öppnat grinden för att leda det åtta månader gamla quarterfölet till stallet när det small. Fölet blev skrämt och slet sig. Det trillade ner i ett djupt dike och kunde inte ta sig upp själv. Till slut kom en granne och fölet kunde fås upp med hjälp av en traktor. Hon kunde dock inte röra sin bakdel, utan låg ner på sidan.

Veterinär kom och undersökte fölet och gjorde bedömningen att det inte fanns något att göra annat än att avliva henne.

Jeanette Jussila tycker att problemen med fyrverkerier behöver uppmärksammas ytterligare.
– Hästarna blir oerhört rädda och jag kan bara tänka mig alla andra djur som finns både i naturen och hemma hos folk. Jag hoppas att det kommer bli mer reglerat var och när man får skjuta, att det får ske på en viss plats under en bestämd tid, säger hon till Hela Gotland.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden