Avelsnyheter
11 april 2019 06:00

Föl föddes med WFFS

WFFSEtt stuteri i norra Tyskland har fått ett föl med WFFS. Uppfödaren själv berättar om den svåra upplevelsen på sociala medier. ”Jag vill berätta detta för att ge information och öka medvetenheten”, skriver hon.

Föl föddes med WFFS
Det krävs att båda föräldrarna bär på anlaget för att ett föl ska få WFFS. (Bilden är på ett friskt föl och tagen i ett annat sammanhang). Foto: Roland Thunholm

Fölet föddes två veckor för tidigt och väldigt snart fruktade uppfödaren, Julia Vossman på Pferdesucht-Vossman i norra Tyskland, att något var fel. Fölet var magert och lederna svaga, men fölet var fullt utvecklat. Stoet var dock bara intresserat av fölet en kort stund, berättar hon på Facebook.
Någon timme efter fölningen kunde hon se ett sår på fölet, och när såret växte sig större förstod hon att det var WFFS, Warmblood Fragile Foal Syndrome.

Veterinären som var på plats lät fölet somna in.
Julia Vossman berättar inte vilka föräldrarna var, men skriver att det var först efter att de betäckt stoet som de fick veta att hingsten de valt bar på WFFS-genen. När de senare testade sitt sto var hon också positiv, men då var hon redan dräktig.
”Eftersom det fanns 75 procents sannolikhet att det skulle bli ett friskt föl bestämde vi oss för att hoppas. Tyvärr var det ett fåfängt hopp” skriver Julia Vossman som med sitt inlägg vill öka medvetenheten för att undvika ett stort lidande.
”Vi fortsätter att avla eftersom vi drivs av en passion, och med tårar i ögonen konstaterar jag att det finns inget bättre än friska föl på sommaren i hagen bakom huset” skriver Julia Vossman.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden