Veterinärt
2 juli 2019 18:59
Ridsportplus

Fölets tillväxt kräver rätt byggstenar – professorn ger råd

Första tidenFöl växer oerhört fort, under det första levnadsåret når de cirka 60 procent av sin vikt som vuxna. Professor Anna Jansson berättar mer om de viktiga byggstenarna och ger goda råd.

Fölets tillväxt kräver rätt byggstenar – professorn ger råd
Under fölets två till tre första månader behöver stoet lika mycket energi som en tävlingshäst på elitnivå. När fölet sedan börjar beta minskar trycket – däremot är det viktigt att fölet får i sig mineraler även på betet. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fölets branta tillväxtkurva, där fölet snabbt ska utveckla både skelett och muskulatur, kräver bra näring.

    Under de första två till tre månaderna täcker stomjölken fölets näringsbehov. Det ställer stora krav på stoet: under digivningsperioden behöver hon lika mycket energi som en tävlingshäst på elitnivå. Det innebär dubbelt så mycket energi som krävs för underhållsbehovet (det som krävs för att finnas till: stå, äta och andas).

    Stoet behöver även mer protein än tävlingshästen, totalt omkring 1,5 gånger mer än till underhållet. Hon ska både producera mjölk och själv hålla sig i form så att hon kan bli dräktig igen cirka en månad efter fölning.

    – Redan under dräktigheten läggs grunden för fölets ämnesomsättning och tillväxt, säger professor Anna Jansson, SLU i Uppsala.

    Därför är det viktigt att stoet varit välförsörjt på till exempel mineraler. Det finns också en studie som visar att om stoet fått mycket stärkelserikt kraftfoder under dräktigheten påverkas fölets insulinkänslighet till det sämre. Det kan möjligen öka risken för fång senare i livet.

    Lagom runda

    Fölets foder ska tillgodose näringsbehovet för tillväxt, en normal utveckling och ge energi till spontana aktiviteter. Du kan inte driva fölet att växa fortare än den genetiska tillväxten, men du kan ge felaktiga byggstenar, genom till exempel obalans i kalcium/fosforkvoten.

    – I en normal, sund situation med di från stoet, ett bra bete på kort och relativt tätt gräs och tillskott av de mineraler som saknas, blir fölets behov tillgodosedda. Föl ska vara lagom runda, varken magra eller feta. Tjocka föl är inte bra, de kan få en annan metabolism som är inställd på att lagra fett.

    Föl ska vara lagom runda, varken magra eller feta.

    Gräs är det förnämligaste fodret till både sto och föl. Omständigheter som nederbörd, soltimmar och grässorter bestämmer hur länge betet räcker som enda föda. Föl brukar tidigt ta efter stoets sätt att äta och provsmaka både grovfoder och gräs. Redan när fölet är cirka tio dagar börjar tarmfloran utveckla en annorlunda bakteriesammansättning för att kunna ta hand om annat foder är mjölk.

    Foto: Anki Lundberg
anki@barrskogsfilm.se Föl Som Diar Juver P: 2013-06
    Diande unga föl dricker vanligen inte vatten. Vätskebehovet sköts genom di. Foto: Anki Lundberg

    Det unga, diande fölet dricker i regel inte vatten utan får sitt vätskebehov tillfredsställt genom att dia. Det är viktigt att stoet får tillräckligt med vatten under digivningsperioden. Om det bara finns ett vattenkar till ett flertal avelsston är det risk för att alla ston inte får i sig tillräckligt med vatten. Det är ett vanligt beteende att stona går samtidigt till vattenhon och när de första druckit klart går alla bort från vattnet, fast en del inte hunnit dricka. Var alltså observant på detta och ordna så att det finns flera vattenkar eller ställen att dricka på.

    Fakta

    Tillväxt och fölets diande

    Tillväxten i siffror

    • Generellt anses föl väga cirka tio procent av sin fullvuxna vikt när det föds.
    • Normal viktökning de första månaderna för en häst som ska väga 500-600 kilo är mellan ett och 1,5 kilo per dag.
    • Vid tre-fyra månaders ålder har fölet fördubblat sin födelsevikt.
    • Vid ett års ålder kommer fölet att ha uppnått 60 till 70 procent av sin vuxna vikt och 90 procent av sin vuxna mankhöjd.

    Föl diar ofta

    •  Under den allra första veckan diar fölet 10-12 gånger i timmen.
    • Vid en månads ålder diar fölet cirka fyra gånger per timme.
    • Vid fem månaders ålder diar det bara en gång varannan timme.

    Källor: Forage feeding systems, A Jansson et al. 2012; Utfodringsrekommendationer för häst, SLU; Utfodring av föl före och efter avvänjning av lantmästare Carolin Nilsson, SLU, Alnarp 2006; Föredrag om Utfodring av sto och föl av agronom Margareta Rundgren.

     

    Betar allt mer

    Runt tre månaders ålder betar fölet allt mer. Mineraler brukar vara det enda tillskott som behövs på betet fram tills gräset blir förvuxet och tappar i energi och protein. Då kan stödutfodring i form av bra grovfoder behövas.

    Det finns inget belägg för att det är stärkelserikt kraftfoder som behövs, det finns till och med indikationer på att stora intag kan påverka broskkvaliteten.

    – Det krävs sällan kraftfoder – grovfodrets näringsinnehåll är avgörande. Föl växer lika fort på enbart hösilage med bra värden som om de får ett enklare hösilage som kompletterades med mycket kraftfoder. Det har jag och en agronomstudent visat i en studie där två fölgrupper med dessa foderstater jämfördes, säger Anna Jansson.

    Balanserad foderstat

    Det högkvalitativa hösilaget innehöll grässorterna timotej, ängssvingel och rödklöver och hade ett näringsinnehåll på 10,9 MJ och 90 gram smältbart protein per kilo ts (torrsubstans).

    – Det är viktigt med en balanserad foderstat. Även om ett föl skulle råka få för lite foder under en period, men med rätt proportion mellan protein och energi, vet man att de får en kompensatorisk tillväxt när fodermängden ökas. De ställer om sig och växer snabbt då.

    Om fölet behöver extra mineraler och/eller grovfoder av en speciell kvalitet som inte modern ska ha, är det bra att ordna en liten inhägnad som bara fölet kan gå in i, en så kallad creepfeeder. Där kan fölet i lugn och ro äta det foder som är avsett för just det.

    Analys av grovfodret är grunden för att kunna ge fölet rätt byggstenar för fortsatt tillväxt under hösten och längre fram, efter avvänjningen.

    Även mineralerna bör ingå i analysen, eftersom det kan bli direkt negativt att ge mineraltillskott som rubbar balansen mellan kalcium och fosfor. Ca/P-kvoten bör ligga runt 1,8, alltså 1,8 gram Ca per gram P.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 11/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden