Hoppning
19 januari 2020 15:10

Världscupen färdighoppad – inga svenska toppar

InternationelltNu är söndagens världscup i tyska Leipzig med tre svenskar i startfältet avslutad.

Världscupen färdighoppad – inga svenska toppar
Douglas Lindelöw och Casquo Blue vid ett tidigare tävlingstillfälle. Foto: Roland Thunholm

Det var 40 ekipage till start i säsongens elfte världscupkval på söndagens eftermiddag.

Evelina Tovek och Dalila de la Pomme gick ut som nummer tre på den tekniska banan och fick med sig två nedslag.

Douglas Lindelöw och Casquo Blue levererade en klockren felfri runda och blev andra ekipaget till omhoppning. Direkt före det svenska ekipaget var Tysklands välridande och unge Christopher Kläsener felfri efter en väl avvägd runda med Cornet’s Spirit.

Därefter trillade det in tre nollor ganska snabbt. Till hemmapublikens glädje blev det ytterligare en tysk genom Mario Stevens/Baloubet. Norges nyblivne 60-åring Geir Gulliksen visade fin form och var felfri med VDL Groep Quatro.

Tyska fälttävlansstjärnan Michael Jung visade att han också vill vara med och fajtas om världscuppoäng och levererade en stabil felfri runda med Fischerchelsea.

När halva startfältet, 20 ekipage, hade gjort sin grundomgång var alltså fem ekipage felfria och vidare till omhoppning.

Många nollor

Efter pausen kom de lite högre rankade ryttarna och nollorna trillade in vilket innebär flera starka och välkända ryttare till omhoppning, bland annat Schweiz världstvåa Steve Guerdat/Mighty Mouse, Tysklands Christian Ahlmann/Dominator 2000 Z och Irlands Denis Lynch/GC Chopin’s Bushi. Tio ekipage var felfria när 30 ekipage gjort sin grundomgång över en bana där tiden inte var någon större utmaning.

Tyskarna, som i egenskap av världland hade tolv startande, fortsatte att leverera. EM-ekipaget Marcus Ehning/Comme il faut satte en riktig klassrunda och fick publiken att jubla när de var felfria i mål.

Felix Hassmann, Tyskland, fick publiken att hålla andan när hans häst Cayenne WZ blev övermodig och tog ett galoppsprång i kombinationen där det skulle vara två, detta efter en runda som i övrigt var fin och felfri. Tilltaget ledde till att hästen i stort sett hoppade igenom oxern.

Henrik von Eckermann och Susanne Toveks store Castello slutade på 13 fel efter tre nedslag och ett tidsfel. Det var valackens första riktigt stora utmaning efter en tids tävlingsuppehåll. Första nedslaget kom i utsprånget i trekombinationen där den storgalopperande hästen inte riktigt fick plats, och sedan trillade alltså två hinder till.

16 ekipage till omhoppning

När grundomgången var klar var hela 16 ekipage vidare till omhoppning och Lindelöw har nackdelen att gå ut tidigt, redan som nummer 2. Han satsade friskt och fick till en bra tid, men det blev ett nedslag på vägen.

Denis Lynch visade att han ville vara med och fajtas och fick ordentlig fart på GC Chopin’s Bushi. Det felfria resultatet höll hela vägen, med en snabb tid och ordentlig press på dem som kom efteråt.

Storbritanniens Robert Whitaker hittade korta vägar och det stod klart på slutet av banan att han skulle klara tiden, men det blev ett nedslag.

Lynch prestation skulle visa sig räcka till seger – den första för Irland i säsongens världscupserie.

Sammanställning, världscupen 2019/2020

Startlista

Online-resultat

Livesändning SVT Play

Livesändning FEI TV

Livesändning Clipmyhorse

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden