Avelsnyheter, Dressyr
1 juni 11:59
Ridsportplus

Fölverkstad istället för SM-start

Blivande mammaJohanna Due-Boje har två SM-silver från 2020 och 2022 med sin Mazy Klövenhöj, och tanken var att ekipaget skulle gjort ännu ett SM i helgen. Men Mazy fick plötsligt viktigare uppgifter - nu står hon på en embryoklinik och ska förhoppningsvis få en eller flera avkommor nästa år.

Fölverkstad istället för SM-start
Trion på världscupfinalen i Omaha - Mazy Klövenhöj, Johanna Due-Boje och Annette Karlsson. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Johanna Due-Boje stod med i startlistorna till årets SM i dressyr på Strömsholm, men på onsdagen berättar hon för Ridsport att planerna ändrats. Sedan ekipagets bejublade start i världscupfinalen i Omaha i april har tanken funnits på att ta embryon från Mazy Klövenhöj (SWB sto f -08, e Bocelli-National Zenith xx, uppf/äg Annette Karlsson och Aksel Primdahl).

– Vi har hållit på en del sedan jag kom hem från Omaha. Jag hade inte tänkt rida SM för jag trodde nog att det skulle krocka med brunsten. Men när vi kollade henne för en vecka sedan trodde de inte att det var på gång, så då efteranmälde jag mig till SM. Vi ville ändå göra en till koll i måndags, för att se hur hon låg till. Vi har provat en gång för några veckor sedan men då tog det sig inte, så nu ville vi ligga lite före, berättar Johanna Due-Boje.

SM var ändå en tävling som Johanna kunde tänka sig att stå över i år – fokus den närmaste tiden ligger mer på tävlingarna i Rotterdam och Falsterbo. Så när måndagskollen visade tre stora fina ägg och en superbrunstig Mazy var beslutet lätt, SM-starten fick stryka på foten.

– Nu satsar vi på det här den här gången, gör allt vi kan. Hon inseminerades igår vid lunch och hittills ser allt bra ut. Det är något ägg som har tagit sig och kanske blir det något till.

Mazy_johanna

Nu väntar en lugnare vecka för Mazy på hemmaplan, medan Johanna är på plats på Strömsholm för en start med en yngre häst samt coachning av ett helt gäng elever. Om någon vecka är planen att ägget eller äggen ska spolas ut och sättas in i ett mottagarsto.

– Det är Mazys ägare och uppfödare Annette Karlsson som gör det här, så det blir deras avkomma och ägget sätts i ett av deras ston. Blir det fler embryon så finns det fler mottagarston på kliniken, berättar Johanna.

Valet föll på Skyline To B

Hingstvalet blev 5-årige Skyline To B (e Blue Hors St. Schufro-Ampere), SWB-hingsten som är baserad i Tyskland.
– Jag har varit inblandad i hingstvalet men det är såklart ägarnas val i slutändan. Jag tycker väldigt mycket om St. Schufro själv, och jag har tyckt otroligt mycket om Skyline hela tiden. Han är ju ännu lite mer långbent och ädlare än sin pappa.

A74q0141
Skyline To B toppade årgångschampionten både som 3- och 4-åring. Här tillsammans med sin ägare Carl Hedin. Foto: Roland Thunholm

Förhoppningen är att hingsten kan förfina Mazys förtjänster.
– Jag tror det. Jag tycker inte att det finns något dåligt på Mazy, så det hade nog blivit bra med vilken hingst som helst. Men jag tycker väldigt mycket om Skyline så det känns som en spännande kombo.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden