Veterinärt
3 september 2021 19:12
Ridsportplus

Veterinären: Onödigt med embryotransfer på hobbyhäst

StafettpinnenStafettpinnen är serien där en ridsportprofil svarar på aktuella frågor. Den här gången har turen kommit till veterinären Helena Hugoson-Feldt, som berättar vad hon tycker om embryotransfer.

Veterinären: Onödigt med embryotransfer på hobbyhäst
Helena Hugoson-Feldt svarar på aktuella frågor. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I vår serie Stafettpinnen skickade hovslagaren Håkan Eriksson i förra numret pinnen till veterinären Helena Hugoson Feldt.

Lönar det sig att göra embryotransfer?
– Ja. Tidigare har bara hingstar med bra genetik och prestationer kunnat få många avkommor. Nu kan även ston få fler avkommor och det finns det en lönsamhet i. Tidigare kanske de togs ur sporten tidigt, eller så började man avla på dem när de tävlat klart och fertiliteten var lägre.

Är embryotransfer framtiden för all uppfödning?
– Inte all uppfödning men helt klart för sporthästar, då kanske främst halvblod som tävlar på en viss nivå. ET öppnar för att bra ston kan fortsätta arbeta och ha en karriär inom sporten samtidigt som man kan ta föl på dem. Men för hobbyhästar som bara motionsrids i skogen och inte har en karriär inom sporten känns det onödigt.

Vilka ston ska man absolut inte göra ET på?
– Det finns inga ston som man absolut inte kan göra ET på. Det är upp till ägarna om och varför de vill göra ett embryotransfer, det behöver inte vara att stoet ska fortsätta tävla utan att stoet helt enkelt inte kan bära fram ett föl.

Dock måste ägaren ha i åtanke att stoet måste vara kapabelt att producera ett embryo, vilket så klart kan bli svårare ju äldre stoet blir.

Vem vill du skicka stafettpinnen vidare till?
Jörgen Larsson.

Fakta

Helena Hugosson-Feldt

Namn: Helena Hugoson Feldt.

Bor: Helsingborg.

Gör: Veterinär, uppfödare och hoppryttare.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden