Sverige
29 mars 2019 10:01

Förbundet skärper vaccinationskraven

InfluensavaccinUr smittskyddssynpunkt ska det bli säkrare att tävla. Svenska Ridsportförbundet skärper därför sina vaccinationskrav och dessa börjar gälla 1 juni.

Förbundet skärper vaccinationskraven
Tätare vaccineringar ska ge ett bättre smittskydd vid tävlingar (bilden har inget samband med texten).

Det är Svenska Ridsportförbundets tävlingssektion som tagit ett beslut om nya regler och rekommendationer angående vaccination mot hästinfluensa. Beslutet har tagits efter förslag från Djurskyddsutskottet och börjar gälla 1 juni 2019, och det rör i första hand hästar som ska grundvaccineras. Anledningen till beslutet är att stärka smitt- och djurskyddet.

Forskning har visat att en tredje grundvaccinering efter tre till sex månader stärker skyddet för den vaccinerade hästen och hästpopulationen, och därmed bidrar den tidigare grundvaccineringen till att förhindra smitta. Den nya regeln harmoniserar dessutom med reglerna för trav- galoppsporten, samt de andra nordiska hästsportförbunden. De stämmer också bättre överens med FEI:s vaccinationsregler.

Karensreglerna för tävling ändras 1 april från 96 timmar till sju dygn, och därmed stämmer karensregeln överens mot vaccinationsregeln om att vaccinering ska göras tidigast sju dagar innan start.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Fakta

Så här blir de nya vaccinationsreglerna:

Grundvaccination

Ny regel – i samband med grundvaccination ska den andra vaccinationen (B-vaccination) göras inom 56 dagar, mot tidigare 92 dagar, och den tredje vaccinationen (C-vaccination) ske inom 180 dagar, mot tidigare 365 dagar.

Den nya regeln omfattar alla hästar som påbörjar en grundvaccination som föl och unghästar, eller hästar som inte vaccinerats på över ett år och måste börja om med grundvaccination. Hästar som har den hittills gällande grundvaccination kan fortsätta tävla som tidigare.

A) 1:a grundvaccination (föl vid c:a 5-6 månaders ålder)
B) 2:a grundvaccination efter c:a 6 veckor (4-8 veckor)
C) 3:e grundvaccination efter c:a 6 månader (3-6 månader)
D) 1:a revaccination rekommenderas efter 6 månader för hästar under 4 års ålder, för aktivt tävlande hästar samt vid influensautbrott

Revaccination

Ny rekommendation – revaccination var sjätte månad.
Minsta intervallet för revaccination enligt TR är som tidigare en gång per år, men en stark rekommendation är att revaccinera var sjätte månad. Detta gäller förutom enligt D) ovan – även hästar och ponnyer som förflyttas ofta, inte bara för tävling utan även träning, sambeten eller annan aktivitet.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden