Sverige
2 juni 2022 11:56

Föreningar tvingas säga nej till nya medlemmar

UndersökningRiksidrottsförbundet har genom en enkät, som besvarats av 5 500 idrottsföreningar från alla idrotter i hela landet, kommit fram till att många föreningar tvingas säga nej till nya medlemmar på grund av platsbrist. Hälften av föreningarna som svarat uppger även att det finns ett stort renoveringsbehov av anläggningarna.

Föreningar tvingas säga nej till nya medlemmar
Många föreningar får säga nej till nya medlemmar, då de inte har plats för fler. Foto: iStock

Riksidrottsförbundet redovisar nu svaren från enkäten, där 43 procent av idrottsföreningarna i storstäder och storstadsnära kommuner uppgett att de har stort behov av fler tider och fler ytor att idrotta på. RF skriver att problemet är störst för de idrotter som har stor andel barn- och ungdomsidrott, vilket får som konsekvens att föreningarna tvingas säga nej till nya medlemmar på grund av brist på tid och plats.

Nästan varannan förening svarar att det finns ett stort renoveringsbehov i de lokaler eller anläggningar där de bedriver sin verksamhet. RF skriver att ”renoveringsbehovet upplevs lika stort i hela landet och oavsett om föreningen eller kommunen äger platsen. I många fall saknas ventilation, omklädningsrum, sociala ytor eller liknande”.

5 500 idrottsföreningar, som representerar alla idrotter och med en spridning över hela landet, deltog i enkäten.

– Ska idrotten klara av att vara den kraft i samhället som vi vill vara så måste politiken både på kommunal-, regional, och regeringsnivå hjälpas åt och skapa bra förutsättningar för idrottsföreningarna att bedriva verksamhet nära där barn och ungdomarna bor, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson på webben.

Idrottsföreningarnas svar på Riksidrottsförbundets enkät:

  • 3 av 10 anger att de önskar mer tid
  • 3 av 10 önskar mer aktivitetsyta/plats
  • 3 av 10 håller tillbaka medlemsantal på grund av platsbehov
  • 5 av 10 upplever att det finns ett stort renoveringsbehov på platsen
  • 2 av 10 anger att anläggningen/platsen inte uppfyller föreningens behov
  • 2 av 10 anger att anläggningen/platsen inte upplevs tillgänglig för funktionsnedsatta

Läs mer om enkäten hos Riksidrottsförbundet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden