Sverige
4 december 2017 09:46

Förlegad lagstiftning försvårar för friskvårdsbidraget

TV-diskussionEfter ett uppmärksammat debattinlägg blev ridsportens diskriminering i friskvårdsfrågan ett ämne i TV4:s Nyhetsmorgon. Lagstiftningen som är från 80-talet är förlegat och behöver förenklas, menade Skatteverkets jurist Pia Blank Thörnroos. Se hela diskussionen här.

Förlegad lagstiftning försvårar för friskvårdsbidraget
Pia Blank Thörnroos berättade i TV4:s Nyhetsmorgon att lagstiftningen kring friskvårdsbidraget är förlegad (arkivbilder). Foto: Jeanette Andersson/Roland Thunholm

Frågan kring ridsporten och friskvårdsbidraget har varit långdragen, och efter ett debattinlägg i Expressen för några dagar sedan är diskussionen åter högaktuell och ämnet diskuterades i TV4:s Nyhetsmorgon under måndagen. Debattinlägget skrevs av Ulrika Fåhraeus, Anna Wallberg och Marie Angselius. I Nyhetsmorgon medverkade Fåhraeus och Wallberg och fick sällskap av Skatteverkets jurist Pia Blank Thörnroos.

Blank Thörnroos förklarade att de nuvarande reglerna är från 80-talet, och att grundtanken är motion liknande skolgymnastik. Tanken var att dyrbarare sporter aldrig skulle subventioneras. ”Lagstiftaren har inte ändrat lagen, men samhället har ändrats”, sade Blank Thörnroos.

På frågan om lagstiftningen är förlegad svarade Blank Thörnroos att man behöver se över lagstiftningen och förenkla den. ”Om man bara har ett belopp och inte värderar vad man gör med motionen så är det klart att det blir enklare, men det är en lagstiftningsfråga”.

I det drygt fem minuter långa inlägget fick Fåhraeus och Wallberg försvara ridningens plats som en hälsofrämjande och att det inte är en lyxsport. Agility, drakflygning, golf, körsång utanför arbetet, schack och sömnproblemskurser togs upp som exempel på andra aktiviteter som inte är berättigade till friskvårdsbidrag.

Se hela diskussionen här:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden