Avelsnyheter
20 december 2018 10:10

Försäljningen tog fart igen: Flesta Lojsta hed-fölen sålda

GotlandsrussVid midsommar avstannade försäljningen av föl från Lojsta hed och för ett par månader sedan var mer än en tredjedel av fölen inte sålda. Till sist vände det och nu är bara några få föl kvar.

Försäljningen tog fart igen: Flesta Lojsta hed-fölen sålda
Två av årets föl på Lojsta hed, e Qvitt. Just de här fölen är redan sålda. Foto: Anna Ericsson

I höstas berättade Ridsport att försäljningen av föl från den viltgående russflocken på Lojsta hed hade avstannat helt från midsommar. Av årets 37 föl var då 14 osålda och det började dra ihop sig mot avskiljning.

– Fram till midsommar gick det bra, men sedan dess har det varit tvärstopp. Visst kan det ta lite stopp under semestertiden även andra år, men sedan brukar det komma igång igen, sa tillsyningsman Ingvar Andersson då och konstaterade att han under sin tid på Lojsta hed inte har varit med om något liknande.

Nu, strax före årsskiftet, ser läget betydligt bättre ut. Tio av de föl som inte hade sålts då Ridsport skrev om läget har fått nya ägare. Bland annat är två stycken snart på väg till ett nytt hem i Tyskland.

2. Ingvar Andersson Foto Anna Ericsson
Ingvar Andersson är tillsyningsman på Lojsta hed. Foto: Anna Ericsson

– Det var många som engagerade sig och tack vare uppmärksamheten i media lossnade det. Försäljningen gick bra igen just innan avskiljningen, säger tillsyningsman Ingvar Andersson.

Årets kull på 37 stycken föl var ovanligt stor och som Ingvar tidigare har berättat avstannade försäljningen då torkan och bristen på foder var ett faktum.
– Jag tror fortfarande att sommarens torka spelade en stor roll, säger Ingvar.

Fyra föl, alla efter Qvitt 916, är fortfarande osålda. Det är tre ston och en hingst.
– Det är så det kan vara ibland, men det brukar alltid lösa sig. Något år har vi till och med haft tre hingstar kvar till hösten efter, säger Ingvar som fortfarande hyser stort hopp om att de fyra fölen kommer att hitta nya hem.

Den som är nyfiken på fölen kan läsa mer på Lojsta heds site (länk)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden