Avelsnyheter
19 november 2021 09:30
Ridsportplus

Försenad språngrulla klar för lansering

SWB Två år senare än planerat är SWB:s nya digitala språngrulla på gång.
− Vi fick göra ett omtag halvvägs in i arbetet och byta leverantör, men nu har det blivit bra, säger SWB:s vd Helén Uddefors.

Försenad språngrulla klar för lansering
Dags för inseminering. Sedan ska alla uppgifter om sto och hingst läggas in i Språngrulla. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sedan 2010 har Språngrulla varit SWB:s digitala system för all administration runt betäckningar och föl. Systemet används av stoägare, hingsthållare och seminstationer.
− Då, för elva år sedan, var SWB tidiga med ett digitalt system. Men i dag är systemet föråldrat och det kommer alltid en tidpunkt då det inte går att modernisera mer i ett gammalt system, säger vd Helén Uddefors.
− Vi har också fått ta emot klagomål gällande tillgängligheten och att systemet inte är stabilt.

Arbetet med att förnya Språngrulla började 2019 och skulle vara klart till årsskiftet 2019–2020, var planen. Men samarbetet med den första systemleverantören
fallerade.

Swb_sajt
Språngrulla

”Kunde ha gått snabbare”

”Projektet fortlöpte långsammare än planerat. (…) Lanseringen av modulen för hingstar i mars 2020 och parallella tester av kommande moduler visade mycket allvarliga avvikelser och brister från det förväntade”, står att läsa i SWB:s förvaltningsberättelse för 2020.
− Vi var inte nöjda med den första leverantörens arbete, så vi avslutade det samarbetet och fick göra ett omtag med en ny leverantör som fick ta vid. Det gjorde att arbetet tog längre tid.
− Det är svårt att säga hur mycket dyrare det blev. Det vet vi först när nya Språngrulla är i gång, och det är ingenting vi inte har råd med.
− Men det kunde ha gått snabbare, så mycket kan vi  konstatera, säger Helén Uddefors.

Det nya systemet blir mobilanpassat, betydligt modernare och med ett nytt gränssnitt.
− Det blir mer driftssäkert. Förhoppningsvis blir det mer lättarbetat och det blir rent och snyggt, med samma utseende som på hemsidan och blup. Vi kan också lägga in fler funktioner efter hand.
− Sedan är det väl alltid så att ett nytt system möter ett visst motstånd, men nu har vi en plattform som vi kan fortsätta utveckla och med bra support. Vi har också haft en testpanel som har fått tycka till om nya Språngrulla, säger SWB:s vd.

Inget releasparty är planerat

Språngrulla är ett nödvändigt verktyg för alla aktörer inom aveln.
− Vi kommer att lansera det vid årsskiftet, eftersom det är den tidpunkt då man kan införa nya system i avelsarbetet. Jag ser fram mot den dagen vi ser att det nya systemet är uppe och snurrar.
− Men något stort releaseparty har vi inte planerat. Inte än i alla fall, säger Helén Uddefors.

Fakta

Språngrulla i korthet

 • 2010     
  Språngrulla lanseras som ett digitalt verktyg som skulle underlätta allt från hingstval och betäckning till fölregistrering.
 • 2019     
  Arbetet startar med att modernisera verktyget.
 • 2020     
  SWB meddelar i mars att arbetet har avstannat och någon lansering inte kan ske i mars som planerat. En ny leverantör av programmet kopplas in.
 • 2021     
  Moderniseringen drar ut på tiden och gamla Språngrulla blir kvar ännu ett år.
 • 2022
  Nya Språngrulla ska lanseras.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden