Hoppning
7 november 2024 17:31

Försiktiga hästar – så rider du dem

HopptipsHästen som inte vill riva = en drömhäst för många ryttare. Men det är inte helt enkelt att utveckla en försiktig häst så att den fortsätter tycka det är roligt att hoppa.
– En försiktig häst behöver ha en skicklig ryttare, konstaterar Stephanie Holmén.

Försiktiga hästar – så rider du dem
En del hästar hoppar som om "de hade ögon i hovarna" och vill absolut inte nudda en bom. Foto: Istock

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

I samband med stora tävlingar är det lätt att bli imponerad över de fantastiska hästar som hoppar som om de ”hade ögon i hovarna” och som gör allt för att inte nudda en bom. Hästar som är känsliga och uppmärksamma men ändå modiga.

– För mig är en försiktig häst någon som har en bra uppfattningsförmåga och som inte vill riva hinder, förklarar Stephanie Holmén, elitryttaren som genom åren suttit på många hästar som kan klassas som försiktiga.

Skillnaden mellan en häst som är försiktig och en som är för försiktig kan vara hårfin. Ofta kan det vara skillnader i träning, utbildning och tävlingsupplägg som avgör om den lovande och välhoppande unga hästen blir en stjärna eller en häst som inte vågar hoppa särskilt högt på grund av rädslan för att slå i bommarna.

Fakta

Sienna SN – en av de mest försiktiga

Sienna Sn (f.2)
Stephanie Holmén på Sienna SN. Foto: Yvonne Karlsson

En av de mer försiktiga hästar som Stephanie Holmén ridit genom åren är Sienna SN (sto f-11 e Bravour-Canto, uppf Birgitta Jonasson, äg Astrid Ohlin).
”Hon var himla försiktig och hoppade extremt flashigt. Jag var tvungen att hela tiden vara noga och inte jäkta henne, det var lätt att rida lite för mycket på henne. Vi gick mycket upp och ner i klasserna för att hon skulle känna sig trygg”.

Expandera

– Med den hopphästavel vi har i dag har vi fått fram hästar som i grunden är mycket mer försiktiga. Problemet är bara att de sällan är lämpliga för orutinerade ryttare. Även om en försiktig häst har ett ganska stort mod från början får det inte bli fel för många gånger innan den hästen tappar sitt mod, menar Ann-Sofie Oscarsson Hellsing, A-tränare i hoppning med många elever på alla nivåer och som även själv tävlat i de största klasserna.

Ge hästen mycket tid

Både Stephanie och Ann-Sofie betonar hur viktigt det är med rätt utbildning av den försiktiga och lovande hästen. Det gäller att inte ha för bråttom utan gott om tålamod och ta det lugnt.

– Med en sådan häst tar det längre tid att komma upp i klasserna, det får inte bli för stort och fel, menar Stephanie.

Den unga och försiktiga hästen kräver också mycket träning, som måste göras på rätt sätt för att få ett bra resultat.

– Det gäller att få en sådan häst att slappna av och inte hoppa för högt över hindren. Därför brukar jag hoppa dem ganska ofta – kanske två till tre gånger i veckan under period. Hästarna kan ibland få hoppa ganska många språng men bara på små hinder. Det gäller dock att känna av så att man slutar i tid och hästen inte blir för trött. Det får inte bli för jobbigt för hästen utan man ska avsluta varje pass med en bra känsla, förklarar Stephanie.

Många små klasser

Hon tänker på samma sätt när den försiktiga hästen väl ska ut på tävling. Hellre många små klasser så att den känner sig trygg och säker. När den väl debuterar i en högre klass gäller det att inte bara fortsätta uppåt i klasserna, utan backa och gå tillbaka till en lägre klass igen.

Ann-Sofie håller med om vikten av att inte ha för bråttom upp i klasserna.

– Vi som tränare måste utbilda våra elever och hålla ner dem i klasserna eftersom hästarna har så mycket mer kvalitet, känslighet och stor förmåga än tidigare, konstaterar hon, och fortsätter:

– Vi behöver få ryttarna att förstå att det inte är något fel i att hoppa lägre klasser under en länge tid.

Förtroende avgörande

För den försiktiga hästen gäller det också att känna stort förtroende för sin ryttare, något som skapas med bra träning, ett långsiktigt arbete och en bra plan med ett klokt tävlingsupplägg.

– En riktigt bra häst är både försiktig och modig. Men modet kommer till stor del när häst och ryttare har förtroende för varandra och det är något som måste arbetas fram under tid, menar Stephanie, och fortsätter:

– Hästen måste tycka att det är kul, att det känns enkelt och bra.

Ann-Sofie har genom åren sett när det blivit fel, när ryttaren inte lyssnat på sin tränare utan haft för bråttom upp i klasserna med sin talangfulla häst.

Små marginaler

– Många förstår inte hur liten marginal det ibland kan vara med en försiktig häst. Ett felval av klass där något händer kan göra att hästen tappar förtroendet och inte vill mer. Det är alltid tråkigt att se. Jag skulle önska att eleverna oftare frågade tränaren om vilka klasser de är redo att rida – och att de sedan höll sig till den planen.

Båda menar att det är viktigt att häst och ryttare håller sig på rätt nivå – för hästens skull. 

– Det går inte att pressa hästar över sin förmåga. Det gäller i stället att anpassa sig efter hästen och lära sig att lyssna på den. Hästarna måste också tränas och förberedas ordentligt inför den uppgift vi vill att de ska utföra – det spelar ingen roll om hästen är väldigt försiktig eller mer normal, menar Stephanie Holmén, och avslutar:

– Men den försiktiga hästen kräver mycket mer av oss ryttare. Ett ansvar som vi måste ta på allvar.

Fakta

3 tips från Stephanie Holmén

1. Låt det ta tid och se till att den försiktiga hästen verkligen är stark och tillräckligt tränad för uppgiften innan du går upp i en högre klass.

2. Hoppa ett par lägre klasser mellan starterna i högre klasser. Även de allra bästa ryttarna i världen låter sina hästar tävla i en lägre klass mellan de stora och viktiga klasserna.

3. Hoppa inte för högt på framridningen med en försiktig häst. Försök bara att skapa en bra känsla i ridningen och att hästen känns positiv och med ett bra självförtroende.

Stephanie Holmén

Stephanie_holménlimo_kcl05680
Stephanie Holmén. Foto: Kim C Lundin
  • Ålder: 33 år.
  • Bor: Torna-Hällestad.
  • Familj: Sambon Carl-Walter Fox.
  • Meriter: Internationella framgångar med vinster upp till 1.60-klasser. SM-guld 2018, Otaliga framgångar nationellt, bland annat i unghästchampionat.

Fakta

3 tips från Ann-Sofie Oscarsson-Hellsing

1. Utbilda dig själv som ryttare så att du kan rida din häst i en rytmisk galopp och kunna påverka den på ett positivt sätt. Du måste kunna rida din häst i balans.

2. Använd marklinje när du tränar så att du hjälper hästen. Hoppa inte för höga hinder, utan hellre fler språng på låga hinder för att hitta rätt känsla.

3. Diskutera tillsammans med din tränare vilka klasser du ska rida för att du och din häst ska utvecklas på bästa sätt. Ha inte för bråttom upp i högre klasser. Det är bättre att bli trygg och riktigt bra på den nivå du befinner dig.

Ann-sofie Oscarsson Hellsing Skimmeln Quincy Foto: Zandra Ahl Olausson
Ann-Sofie Oscarsson-Hellsing. Foto: Zandra Ahl Olausson

Ann-Sofie Oscarsson-Hellsing

  • Ålder: 43 år.
  • Bor: Skurup.
  • Familj: Maken Ebbe Hellsing.
  • Meriter: YREM-silver i lag, tävlat upp till 1,60 internationellt, tagit upp 16 hästar till 1,50,  A-tränare i hoppning, 

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 18/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 77 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

119:-/mån