Världen
6 februari 2019 06:28

Forskare prisas för sitt arbete med hästens tarmflora

UtmärkelseVeterinären och doktoranden Frederikke Lindenberg har prisats av Innovationsfonden för sin forskning om tarmflorans betydelse för hästar.

Forskare prisas för sitt arbete med hästens tarmflora
Frederikke Lindenberg. Pressbild

Frederikke Lindenberg får Innovationsfonden företagspris för sin forskning om hur immunsystemet hos föl kan stimuleras i rätt riktning genom ett fodertillskott som lanserades förra året. Detta berättas i ett pressmeddelande.

Hennes forskning bygger på en avhandlingen om att tarmfloran spelar en avgörande roll vid etablering av regulatoriskimmunitet, vilket leder till minskad risk för ett stort antal låggradiga inflammatoriska sjukdomar som till exempel EMS, typ 2-diabetes hos hästar. Hon har också tagit fram det aktuella fodertillskottet.

”Frederikke är en bra förebild med sina samarbetsförmågor och förmågor att tillämpa och kommersialisera sina forskningsresultat eftersom hon förmedlar ett budskap att högkvalitativa vetenskapliga data behövs för att dessa ska kunna omvandlas till helt jordnära produkter som användarna kan omedelbart dra nytta av. Det är inte lätt för en hästägare att förstå de komplicerade samspelet mellan bakterier och immunsystem. De flesta har en inställning att om du ska fodra dina hästar med ett relativt dyrt tillskott, så måste det också finnas några bevis för att det fungerar. Frederikke har löst denna uppgift och befinner sig nu i en unik situation där både den vetenskapliga världen uppfattar henne som en seriös och trovärdig forskare, och hästvärlden ser henne som en som står på deras sida med viljan att försöka lösa deras utmaningar,” säger professor Axel Kornerup Hansen, Institutionen för veterinär- och djurvetenskap på Köpenhamns universitet, i pressmeddelandet.

Frederikke Lindenberg arbetar på företaget Brogaarden som samarbetar med Köpenhamns universitet. ”Jag hoppas att min kunskap och samarbetet mellan båda organisationerna kan hjälpa till att inspirera andra och mindre företag att se möjligheterna, vilket både universitet, företag, forskare och studenter kan få mycket av”, säger Frederikke Lindenberg i pressmeddelandet.

Läs mer om Frederikke Lindenbergs forskning. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 111 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-