Nyheter, Sverige
5 oktober 2017 10:23

Forskare: ”Risk att hästar blir lidande”

REGELVERKJordbruksverkets förslag om nya regler för hästhållning har mött kraftig kritik.
Ett tiotal forskare vid SLU uppmanar i dag i ett debattinlägg Jordbruksverket att helt och hållet dra tillbaka förslagen.

Forskare: ”Risk att hästar blir lidande”
"Dessutom finns det en uppenbar risk att hästar utsätts för lidande innan någon har laglig rätt att ingripa", skriver forskarna vid SLU i sitt debattinlägg. Foto: Lotta Gyllensten

Ridsport har tidigare skrivit om Jordbruksverkets förslag till ändringar kring regelverket för bland annat hästhållning som varit ute på remiss sedan i somras.
Drygt 40 olika yttranden kom in under remisstiden. Många remissinstanser visade öppet sin kritik inför många av förslagen, bland annat förändrade krav på boxstorlekar, nya regler för avvänjning av föl och fortsatt möjlighet att hålla hästar uppstallade i spilta i upp till 16 timmar per dygn.

Forskare kritiserar verket
I ett debattinlägg publicerat i Göteborgsposten i dag går tio professorer och docenter – alla yrkesverksamma vid Sveiges lantbruksuniversitet SLU – till angrepp mot förslagen, både de som gäller häst- och lantbruksdjur och Jordbruksverkets sätt att hantera hela ärendet.

”Jordbruksverket har valt att hemlighålla sammanställningen av remissvaren tills vidare. Det förslag som skickades till EU är nästintill identiskt med det förslag som gick ut på remiss, vilket innebär att Jordbruksverket bortser från remissinstansernas kritik och synpunkter”, skriver forskarna.

Uppenbar risk för lidande
Regelverken kring hästhållning har, enligt de nya förslagen, omvandlats från regler till målinriktade bestämmelser. SLU-forskarna skriver att deras bedömning, baserad på en rad vetenskapliga studier, är att det kommer leda till att hästägare och länsstyrelser tolkar regelverket på olika sätt eftersom målen ”ibland är svårtolkade”.

De skriver också att:
”Dessutom finns det en uppenbar risk att hästar utsätts för lidande innan någon har laglig rätt att ingripa – eftersom det är först då man kan konstatera om målet är uppfyllt eller inte.”

I slutordet till sitt debattinlägg skriver uppmanar de Jordbruksverket att helt dra tillbaka förslagen till föreskrifter för lantbruksdjur och att ta hänsyn till tillgänglig forskning och remissinstansernas kritik och synpunkter till förslagen.
Ridsport söker Jordbruksverket för en kommentar.

Läs hela debattinlägget på gp.se här.
Jordbruksverkets förslag finns i sin helhet här.

Fotnot: Sedan nya fakta framkommit har texten uppdaterats per den 6 oktober.
Informationen i den ursprungliga texten om att jordbruksverket valt att skicka hela förslaget vidare på så kallad ”teknisk runda” är felaktig.
Det är enbart föreskrifterna för lantbrukets djur som har gått vidare till teknisk runda. 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden